Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dani weg, gefeliciteerd Ajax!

Home

Henk Hoijtink

Dani gaat van Ajax naar Benfica. Is dat oud nieuws? Nee, niet echt. Hoewel er al eerder sprake van was, kon het pas vrijdag officieel worden bekendgemaakt. Meneer was er uitgekomen, zoals dat dan heet, met zijn nieuwe club.

De week ervoor waren Ajax en Benfica tot een akkoord gekomen. Toen een verslaggever van het ANP Dani daarover belde, kreeg hij iets intrigerends te horen. ,,Je kunt me nog niet feliciteren'', zei de Portugees. (En hij legde uit dat hij nog even met zijn zaakwaarnemer langs moest in Lissabon, wat kleine dingetjes, laatste wensjes, de bekende bla-bla. Een paar dagen later is zoiets dan rond, zoals dat heet.)

Dani kwam in 1996 naar Ajax. Hij kon mooi over de velden galopperen. Hij kon ook goed schieten, vooral door de bal op die typisch Latijnse manier effect mee te geven. Alleen, het gebeurde zo ontzettend weinig.

In vier jaar Ajax speelde hij, jawel, 72 hele of (meestal) halve competitiewedstrijden. Daarin scoorde hij, jawel, twaalf keer.

Ajax, dat zo'n vijf miljoen gulden voor hem betaalde, verkocht hem uiteindelijk voor twee miljoen minder door aan Benfica.

Veel is gesproken en geschreven over zijn mooie kop en, in het verlengde daarvan, over zijn vermeende escapades in het Amsterdamse nachtleven. Allemaal niet interessant. De voetballer Dani is een non-valeur - de mens kennen we niet en we hoeven er hier bovendien niet over te oordelen.

Voordat hij in Amsterdam belandde, speelde Dani in twee seizoenen tien wedstrijden voor Sporting Lissabon en negen voor West Ham United, dat het al heel snel had gehad met de Casanova op z'n fluwelen schoentjes.

Zó mooi een bal kunnen raken en zó'n carrière. En dan nog denken gefeliciteerd te kunnen worden.

Nee, in het vertrouwen dat de aandeelhouders (ze zijn al wat gewend) ook dit verliespostje slikken, vanaf deze plaats: gefeliciteerd Ajax!

Deel dit artikel