Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dalai Lama smeekt om einde geweld tegen moslims Birma

Home

Redactie

Dalai Lama © afp

De Dalai Lama heeft boeddhistische monniken in Birma en Sri Lanka gesmeekt het geweld tegen de moslimminderheden in hun land te staken. De Dalai Lama deed dat woensdag in een videoboodschap aan de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten.

'Mensen vermoorden uit naam van religie is erg treurig, ondenkbaar, erg treurig. Tegenwoordig zijn er zelfs boeddhisten bij betrokken. Boeddhistische monniken verwoesten moskeeën en moslimgezinnen. Echt heel erg treurig.'

De Dalai Lama is hoofd van de Tibetaanse school binnen het boeddhisme. Boeddhisten in Birma en Sri Lanka hangen de Theravadaschool aan en erkennen de autoriteit van de Dalai Lama niet.

Sektarische geweld
Het sektarische geweld in Birma begon meer dan een jaar geleden in de westelijke provincie Rakhine. Gewapende boeddhisten overvielen talrijke moslimdorpen. Er vielen honderden doden. Meer dan honderdduizend mensen sloegen op de vlucht.

Sindsdien heeft het geweld zich uitgebreid naar andere delen van het land. In maart vielen er 43 doden toen bendes boeddhisten de aanval openden op moslims in Meikhtila, een stad in Centraal-Birma.

Vorige week vielen boeddhisten diverse moslimdorpen op zo'n tachtig kilometer ten noorden van Rangoon aan. Alles wat op hun pad kwam staken ze in brand. Moskeeën werden geplunderd.

Human Rights Watch
Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch laten de autoriteiten in Birma het geweld bewust toe. Zij zouden een etnische zuivering van het land willen bewerkstelligen.

In Sri Lanka neemt de haat jegens de moslimminderheid met de dag toe. Volgens boedhistische monniken beheersen de moslims het bedrijfsleven en willen zij door veel kinderen op de wereld te zetten de macht in het land overnemen.

Deel dit artikel