Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dader aanslag Frankrijk is veroordeelde jihadronselaar

Home

Redactie

De steekpartij was vlakbij het huis van het slachtoffer, een politieman uit Magnanville, ruim 50 kilometer ten noordwesten van Parijs. © REUTERS
Update

De aanslag op een Franse politieman en zijn vrouw is 'een walgelijke terreurdaad'. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Cazeneuve vanochtend gezegd. De enige overlevende van de steekpartij en de daarop volgende gijzeling gisteravond, is het 3-jarige zoontje van het stel. De vermoedelijke dader blijkt een veroordeelde ronselaar voor de jihad.

Afgelopen nacht bleek al de mogelijke betrokkenheid van Islamitische Staat (IS) bij de steekpartij in de Franse plaats Magnanville, ruim vijftig kilometer ten noordwesten van Parijs. Amaq, een persagentschap gelieerd aan Islamitische Staat (IS), meldde dat een IS-strijder een aanval heeft uitgevoerd, maar officieel heeft het kalifaat de aanslag nog niet geclaimd.

Volgens ooggetuigen zou de dader 'Allahu akbar' (Allah is groot) hebben geroepen. De BBC meldde dat de man tijdens onderhandelingen met de politie over IS sprak.

Ronselaar
De dader, Larossi Abballa, is een bekende van de politie. De 25-jarige man uit het nabijgelegen Mantes-la-Jolie werd in 2013 veroordeeld tot drie jaar cel voor het ronselen van strijders voor de jihad in Afghanistan en Pakistan. Daarvan zat hij er tweeënhalf jaar uit. Ook werd hij in het verleden vervolgd voor diefstal en heling.

Op Facebook zou Abballa maandagavond trouw hebben gezworen aan IS en een aanslag hebben aangekondigd. Hij noemde als doelwitten de politie en gevangenispersoneel, maar ook rappers en journalisten, meldt journalist David Thomson van de Franse radiozender RFI.

Aballa zou zijn daad ook hebben gefilmd, en het filmpje op Facebook Live hebben gepost, zei een Franse veiligheidsfunctionaris. Volgens een rechercheur die betrokken is bij het onderzoek vraagt Abballa zich ergens in het filmpje hardop af wat hij met het 3-jarige zoontje zal doen.

De 42-jarige politieman Jean-Baptiste Salvaing, de tweede man van de recherche van het korps Les Mureaux, werd gisteravond rond half negen vlak bij zijn huis belaagd door een man die negen keer op hem instak. De politieman was in burger en op weg naar huis in Magnanville.

Lees verder na de advertentie

Salvaing stierf ter plekke aan zijn verwondingen. De dader nam daarop rond negen uur de andere gezinsleden van de politieman in hun woning in gijzeling; zijn vrouw en hun zoontje.

Bestorming
De door de buren gewaarschuwde politie probeerde te onderhandelen met de dader, maar de onderhandelingen liepen op niets uit. Volgens ooggetuigen waren in de woning rond middernacht schoten en een explosie te horen. De speciale politie-eenheid RAID bestormde vervolgens het huis en schoot de dader dood.

In de woning werd het levenloze lichaam van de vrouw van de agent gevonden. Volgens Franse media was haar keel doorgesneden. De vrouw werkte ook bij de politie. Hun zoontje bleef ongedeerd.

De Franse president François Hollande heeft de 'afschuwelijke daad' sterk veroordeeld. Uitgebreid onderzoek zal het motief achter de moorden moeten aantonen, aldus de president. Hollande had vanochtend spoedberaad met premier Valls en enkele betrokken ministers over het incident.

Honderd arrestaties
De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zei na afloop daarvan dat de terreurdreiging in Frankrijk onveranderd hoog is, "net als elders in Europa en de rest van de westerse wereld, zoals te zien is aan de gebeurtenissen in de Verenigde Staten van 48 uur geleden".

In Frankrijk zijn sinds begin dit jaar meer dan honderd mensen opgepakt die als potentiële dreiging worden beschouwd, maakte Cazeneuve bekend. Een aantal van hen is de afgelopen weken aangehouden.

De Franse politie heeft vanochtend twee personen die nauw contact zouden hebben gehad met de moordenaar van het politie-echtpaar, meegenomen voor verhoor. Later op de middag werd een derde persoon aangehouden.

De politie hield de dader al langer in de gaten, maar had geen onraad geroken, meldt een ingewijde. Het afluisteren van zijn telefoon leverde volgens de bron niets op.

De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve (R) en premier Manuel Valls, na het crisisberaad met president Hollande vanochtend. © reuters

Deel dit artikel