Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

D66 wil Nederland hervormen

Home

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. © anp

D66 wil Nederland verder hervormen op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt en investeren in onderwijs, cultuur en een groene economie. Ook zet de partij opnieuw in op de pro-Europese standpunten. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van de partij dat vandaag onder de titel 'En nu vooruit' is gepresenteerd.

D66 wil een breuk met het beleid van de afgelopen jaren waarmee premier Mark Rutte volgens partijleider Alexander Pechtold een onvoldoende heeft gescoord. In het verkiezingsprogramma schrijft oud-minister en oud-topman van AkzoNobel Hans Wijers: 'Na een aantal verloren jaren snakt Nederland naar nieuw perspectief, naar nieuwe economische groei met nieuwe mogelijkheden voor iedereen.'

De sociaal-liberalen willen dat bereiken door op een aantal gebieden te hervormen en te bezuinigen en elders te investeren. Dat moet leiden tot een maximaal begrotingstekort van 3 procent in 2013 en een structureel begrotingsevenwicht in 2017. Eerder stelden ook CDA en PvdA dat als doel.

D66 wil dat onder meer bereiken door de jaarlijkse stijging van de zorgkosten terug te brengen naar 3 procent. Nu ligt die tussen de 4 en 5 procent. Verder moet de hypotheekrenteaftrek geleidelijk worden afgebouwd en moeten maatregelen op de arbeidsmarkt en lagere belastingen leiden tot meer werkgelegenheid en dus minder uitkeringen. Er moet één rijksdienst komen en Nederland moet uit het JSF-programma stappen.

Tegelijk willen de sociaal-liberalen 2 miljard euro extra investeren in onderwijs en onderzoek. Ook voor kunst, cultuur en natuur moet meer geld beschikbaar komen.

Ook de oude D66-idealen van bestuurlijke vernieuwingen staan in het programma. Burgers moeten op alle niveaus het recht krijgen hun bestuurder of vertegenwoordiger te kiezen. Dat geldt voor de burgemeester, de premier en de EU-president. In Europa streven de sociaal-liberalen verder naar een politieke unie met meer invloed voor het Europees Parlement op de EU-begroting en de macht om eurocommissarissen weg te sturen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie