Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

D66 tegen de republiek: 'Hoera, hoera, hoera!'

Home

Van onze redactie politiek

Het D66-congres verwierp zaterdag tot opluchting van leider Thom de Graaf een voorstel de republiek te omarmen. De meerderheid was klein en een deel van de zaal reageerde met: 'Leve de koningin, hoera, hoera, hoera!'

,,Een schandvlek voor de democratie'', zei een D66'er over het feit dat de Oranjes 'hun polieke macht door geboorte verkrijgen'. Een ander stelde dat de sociaal-liberalen in hun hart eigenlijk republikeinen zijn. ,,Laten we nu eens zeggen waar we voor staan.''

De Graaf riep op pragmatisch met de monarchie om te gaan. Hij merkte op dat voor het uitroepen van de republiek nu 'geen democratisch draagvlak' bestaat. Met zo'n vergaande uitspraak zou D66 bovendien de eigen ruiten ingooien, voegden partijleider en -bestuur daar eensgezind aan toe. De Graaf maakt zich sinds dit voorjaar sterk voor een moderne invulling van de monarchie, waarin de koningin geen deel meer uitmaakt van de regering. Een partij die dan laat weten van het koningschap af te willen, is in zijn ogen weinig geloofwaardig.

Toch schaarde meer dan eenderde van de aanwezigen zich nog achter het voorstel.

Dat betekende meer steun dan voor de eerstvolgende motie, waarin de D66-kamerfractie werd opgeroepen zich in te zetten voor flinke belastingverhoging.

Deel dit artikel