Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CSM koopt kauwgum

Home

redactie economie

Levensmiddelenconcern CSM neemt de Finse suikerwarenproducent Leaf over. CSM betaalt 860 miljoen gulden voor de Fin aan moederbedrijf Huhtamüki. Met die overname wordt CSM marktleider in West-Europa.

Leaf voert de ook in Nederland bekende merken Sportlife, Xylifresh en Ben Bits, alle kauwgums en de pastilles Lükerol/Mynthon. CSM is de producent van onder meer King, Red Band en Venco. De suikerwerkdivisie van CSM wordt met de overname van Leaf drie maal zo groot.

Volgens CSM-directeur J. Vink wordt CSM door de overname de grootste in Noordwest-Europa in suikerwaren. In Europa is alleen het Duitse familiebedrijf Haribo groter. De omzetten ontlopen elkaar echter niet veel. Vink schat de Haribo-omzet op 1,5 miljard, die van CSM-suikerwaren is inclusief Leaf straks 1,3 miljard gulden. Nummer drie in Europa is het Britse Cadbury met een omzet van bijna een miljard gulden.

De suikerwarenmarkt is in Europa zeer versnipperd en kenmerkt zich door een groot aantal familiebedrijven. Van deze markt van 21 miljard gulden dekt CSM nu zo'n zes procent. Het levensmiddelen- en snoepconcern wil niet per se de grootste in Europa worden. ,,Belangrijker is het om marktleider in een land te zijn. Suikerwaren is vooral een markt van lokale merken'', aldus Vink. Vooral de Duitse markt vindt Vink interessant. CSM heeft daar een omzet van slechts tachtig miljoen gulden.

Naast de suikerwarenpoot kent CSM ook nog levensmiddelen (Hak, Honig, Venz, Roosvicee, Oryza), bakkerij-ingrediënten, suiker en melkzuur. De totale omzet bedroeg vorig boekjaar 4,3 miljard gulden. Daarvan is de divisie bakkerij-ingrediënten met 1,9 miljard de grootste.

Leaf heeft een jaaromzet van 925 miljoen gulden en een brutowinst van 65 miljoen. Het bedrijf heeft elf fabrieken in acht landen waaronder Nederland (het oude Maple Leaf in Amsterdam). Leaf heeft 3 400 medewerkers.

CSM-topman Vink verwacht commerciële en produktievoordelen van het samengaan. ,,Onze activiteiten vullen elkaar goed aan. Alleen in Zweden is er enige overlap''. Of er fabrieken worden verplaatst of gesloten wilde Vink niet zeggen. ,,We hebben er wel onze gedachten over.'' Hij denkt dat de nieuwe combinatie in de eerste twee jaar tien tot twintig miljoen per jaar aan kostenvoordelen kan inboeken. Daarna verwacht hij 'meer'.

CSM zal de overname deels betalen met contanten waarvoor kortlopende leningen (200 miljoen) worden opgenomen. Voor het resterende bedrag wordt een converteerbare obligatielening geplaatst (220 miljoen), een gewone obligatielening en langlopende bankkredieten (440 miljoen). De winst per aandeel stijgt door de aankoop autonoom met meer dan vijf procent. Na de volledige integratie van Leaf denkt directeur Vink dat die winst nog verder zal groeien.

De vakbonden in Nederland reageerden gematigd positief op de overname. ,,We hebben de toezegging dat onder de directe productiemedewerkers geen ontslagen vallen'', aldus J. Koppens van FNV Bondgenoten. ,,Die geldt helaas niet voor het indirecte personeel, zoals de afdeling commercie en financiën.'' Overtollig personeel wordt in eerste instantie elders binnen CSM geplaatst.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel