Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Crédit Agricole neemt Crédit Lyonnais over

Home

PARIJS - De Franse bank Crédit Agricole telt ongeveer 19,5 miljard euro neer voor haar branchegenoot Crédit Lyonnais (CL). Crédit Agricole troeft hiermee concurrent BNP Paribas af.

De overnamesom bestaat voor tweederde uit contanten, de rest wordt betaald met aandelen, zo hebben de Franse financiële autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Zondag werd al duidelijk dat CL op de toenaderingspogingen van Crédit Agricole zou ingaan.

Het bod komt neer op 56 euro per aandeel. De slotkoers van CL van vrijdag bedroeg 52,75 euro. De koers van CL steeg gisteren, Crédit Agricole daalde.

Jean Laurent, de grote man bij Crédit Agricole, zal de nieuwe bankorganisatie gaan leiden. De instellingen verwachten dat de bundeling in 2004 een positieve bijdrage aan de winst zal leveren. Naar verwachting kan de divisie particuliere bankzaken over drie jaar 110 miljoen euro besparen.

Enkele grote aandeelhouders hebben hun stukken al aan Crédit Agricole aangeboden.

De Franse bank BNP Paribas, die kortgeleden zijn belang in CL uitbreidde tot 20 procent, heeft nog niet van zich laten horen. Deze bank wist zich van een belang van bijna 11 procent meester te maken toen de overheid recentelijk dat staatsbelang via een veiling van de hand deed.

Sinds die veiling is er een overnamestrijd ontstaan om CL tussen BNP Paribas en Crédit Agricole. De laatstgenoemde bank had al 12,2 procent van CL in eigendom en heeft dat belang recentelijk vergroot tot 17,4 procent.

Het werd al eerder duidelijk dat CL de voorkeur gaf aan Crédit Agricole. De afgelopen week weigerde de bank twee plaatsen in haar directie af te staan aan vertegenwoordigers van BNP. Ze wilde eerst de officiële goedkeuring afwachten voor de overdracht van het staatsbelang.

De overname geeft voedsel aan speculaties over meer overnames in de Franse bankensector. De volgende prooi kan volgens ingewijden Société Générale zijn. Als overnemende partij wordt weer BNP Paribas genoemd. Ook de naam van Dexia is al gevallen, evenals die van andere Europese banken. De speculaties leidden gisteren in ieder geval tot stevige koersstijgingen van de bankaandelen op de Europese beurzen.

Deel dit artikel