Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Couchsurfing: een betere wereld door gratis logeerpartij.

Home

door Deborah Jongejan

Graag een goedkope en avontuurlijke vakantie? Ga couchsurfen. Duizenden gastvrije mensen over de hele wereld stellen gratis hun slaapbank beschikbaar voor de reiziger die meer wil dan alleen de toeristische plekken bezoeken. Of haal juist zelf couchsurfers in huis – dan is het alsof je thuis op wereldreis bent.

Couchsurfer Stefan Petrov (25 jaar) uit Bulgarije hoeft gelukkig niet letterlijk op de bank te slapen. Zijn gastheer Walter Heck (25) uit Rotterdam heeft een bed voor hem klaargezet in een apart kamertje. Stefan is zichtbaar tevreden. De twee hebben elkaar ontmoet via het wereldwijde couchsurf-netwerk op internet. Stefan zocht een gratis slaapplek in Rotterdam en vond het profiel van Walter. Omdat ze gemeenschappelijke interesses hebben, belde Stefan hem op. ,,Walter vertrouwt mensen verrassend snel’’, zegt Stefan, die toerisme studeert. ,,Ik ben bij een goed persoon terechtgekomen.’’ Voor Walter lijkt het haast vanzelfsprekend om zo gastvrij te zijn zonder er een cent voor te krijgen. ,,Mensen uit de hele wereld komen zo dichterbij elkaar, dat spreekt me aan’’, zegt de computerprogrammeur. ,,Je ontmoet mensen uit landen waar je niets van weet, zoals laatst een meisje uit Wit-Rusland. Het is alsof je thuis op wereldreis bent.’’ Hij heeft in twee maanden tijd al dertien gasten over de vloer gehad en het is amper tegengevallen. ,,Eén keer had ik het zo druk, dat ik een jongen en een meisje uit Sint Petersburg maar vijf minuten had kunnen spreken. Dat vond ik jammer.’’ Geen nare gasten die de ijskast leegeten en je huis rommelig achterlaten? Walter: ,,De meeste couchsurfers zijn heel netjes. Soms moet ik ze zelfs aansporen om iets minder bescheiden te zijn.’’

Stefan voelt zich in elk geval al aardig thuis bij Walter. ,,Ik krijg de kans om Rotterdam te zien vanuit een ander perspectief, omdat Walter niet in het stadscentrum woont. Door couchsurfen kom je in contact met mensen die de stad van binnenuit kennen, dat ervaar je niet zo sterk als je in een hotel slaapt. De gastheer weet precies waar de leuke plekken zijn. Ik zie ernaar uit om zoveel mogelijk van deze ervaringen op te doen.’’ Dit is de tweede keer dat hij bij een ’vreemde’ in huis slaapt en het is nog niet tegengevallen. Het enige dat hij als tegenprestatie moet doen is de afwas. Dat is namelijk vast gebruik onder couchsurfers: ,,Ik doe de vaat uit mezelf al. Dat is het minste wat je terug kan doen voor de gastheer.’’

Steeds meer mensen logeren bij vreemden en stellen zelf hun huis open. Het netwerk op internet groeit momenteel elke week met zo’n 2,5 duizend mensen uit de hele wereld. ,,De laatste jaren gaan steeds meer mensen backpacken. Dit ligt eigenlijk in het verlengde’’, zegt Aldo Golja (30), de Nederlandse vertegenwoordiger van couchsurfing.com. ,,Couchsurfen is alleen veel persoonlijker.’’ Het is weliswaar een goede manier om goedkoop te reizen, maar daar gaat het volgens Aldo niet om. ,,Het hoofddoel is mensen bezoeken en een stad leren kennen vanuit het oogpunt van de locals. Zo ontstaat er begrip voor elkaars cultuur.’’

De Amerikaanse studenten die in 2003 couchsurfing.com hebben opgericht, hopen op een betere wereld door gastvrijheid en wederzijds begrip. Toch is couchsurfen niet alleen voor vrijbuiters en hippies, maar voor iedereen die nieuwsgierig is en zich voor anderen interesseert. Aldo zelf is in het dagelijks leven beleidsmedewerker op het ministerie van volksgezondheid.

Er kleeft natuurlijk wel een risico aan deze manier van reizen. Stel dat een gast je huis leeghaalt of dat je gastheer je ’s nachts lastigvalt. ,,Het blijft inderdaad altijd een risico, maar dat loop je altijd als je gaat reizen. Rugzaktoeristen in Thailand en India kunnen ook gevaar lopen’’, zegt Aldo. ,,Je moet gewoon je boerenverstand gebruiken en de profielen goed onderzoeken.’’ Bij een profiel kunnen andere couchsurfers commentaar achterlaten. Als je bijvoorbeeld heel de dag sigaretten rokend op je logeerbed blijft liggen, kun je rekenen op een negatieve referentie bij jouw profiel. Vrienden kunnen een ’friend-link’ achterlaten, waarin ze beschrijven waarom je hun vriend bent. De profielen van vrienden en mensen die een referentie hebben achtergelaten, kun je ook doorzoeken. Daarnaast geeft couchsurfing.com je een speciale ’verificatie-button’ op je profiel als je met je creditcard 25 dollar doneert aan de organisatie. Daarbij worden de opgegeven adresgegevens gecontroleerd met de gegevens van de creditcard. Dit is echter niet verplicht en slechts een minderheid van de couchsurfers doet het.

,,Voordat ik op reis ga, kijk ik altijd naar wat de vrienden over de persoon zeggen en of diegene veel positieve referenties heeft’’, zegt Aldo, die al zo vaak heeft gecouchsurft dat hij de tel kwijt is geraakt. ,,Als iemand een leeg profiel heeft met weinig gegevens over zichzelf en weinig vrienden, ben ik voorzichtiger.’’ Vrouwen gaan vaak eerst een tijdje met iemand e-mailen, voordat ze er gaan slapen. Maar volgens gastheer Walter is de houding van couchsurfers heel sociaal. ,,Je voelt vrij snel aan dat iemand te vertrouwen is. Ik geef meestal gewoon mijn huissleutel mee.’’ Hij hoopt net zo behandeld te worden, als hij straks in maart op wereldreis gaat. Hij weet nu al dat hij een aantal couchsurfers gaat opzoeken die bij hem hebben gelogeerd.

Deel dit artikel