Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Costa Rica legaliseert 'per ongeluk' homohuwelijk

Home

redactie internet

De Costa Ricaanse president Laura Chinchilla weigert de nieuwe homowet te vetoën. © AFP

Het Costa Ricaanse Wetgevende Assemblee heeft 'per ongeluk' een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor homohuwelijk mogelijk wordt.

Conservatieve politici stemden in met de wet, maar realiseerden zich later pas dat sommige passages in de wet geïnterpreteerd konden worden als het groene licht voor het homohuwelijk. Zij roepen president Laura Chinchilla dan ook op om de wet te vetoën.
 
De passages in de wet waren toegevoegd door de linkse politicus José María Villalta, die de rechten van geregistreerde partners wilde uitbreiden naar onder meer homokoppels. "Tijdens het eerste debat legden we al uit dat de Wet van Jongeren gezien moest worden binnen het kader van homotolerantie, niemand tekende bezwaar hiertegen", aldus de politicus. Toen niemand protesteerde, werd het wetsvoorstel aangenomen.

Conservatieven hebben sindsdien felle kritiek op het besluit, en ze roepen de president op om de wet te torpederen. Justo Orozco, een lid van de conservatieve Renovatiepartij, vertelde aan de krant La Nación: "Seksuele voorkeur is geen recht. Het is een gekunstelde ontwikkeling van seksuele identiteit. Het kan zo veranderen, net als alcoholisme- of tabaksverslaving."

Als de wet wordt doorgevoerd dan zullen de conservatieven het via de rechter alsnog proberen terug te draaien.  

Volgens lokale media is de president echter niet van plan om haar steun voor de wet in te trekken. "Nee, we gaan gewoon door en ik zal deze wet ondertekenen', aldus de president. "We begrijpen dat het debat vooral gaat over hoe sommigen de wet interpreteren, maar dit is op zichzelf niet genoeg reden voor de uitvoerende macht om de wet te vetoën."

Deel dit artikel