Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Corruptie kost EU 120 miljard per jaar

Home

Redactie buitenland

© Thinkstock

De corruptie in Zuid-Europese landen - Spanje, Portugal, Griekenland en Italië - houdt het herstel van de economie tegen. Die conclusie trekt de organisatie Transparency International in een gisteren gepubliceerd rapport over corruptie binnen publieke instanties in 25 Europese landen.

De anti-corruptiewaakhond vindt dat het verband tussen corruptie - het verduisteren van publiek geld - en de financiële crisis in de Zuid-Europese landen niet langer mag worden genegeerd. Corruptie kost Europa jaarlijks 120 miljard euro.

Zuid-Europese landen dragen flink bij aan die schadepost. Omkoping van politici en ambtenaren is de normaalste zaak van de wereld. Dat wordt sinds het uitbreken van de financiële crisis niet of nauwelijks aangepakt. Ondanks de wijdverbreide corruptie binnen het Griekse overheidsapparaat, wordt slechts 2 procent van de ambtenaren daarop onderzocht, in Portugal ligt dat percentage op 5.

Pogingen van de Europese Unie de Griekse belastingdienst te hervormen, hebben tot nu toe niet gewerkt. Om belastingsontduiking te voorkomen moeten de Grieken belastinginkomsten centraal registeren, schrijven de onderzoekers.

Opvallend genoeg werken de hervormingen die de EU in Zuid-Europese landen heeft afgedwongen averechts. Zo waarschuwt Transparency International voor privatiseringsprojecten. "De kans is groot dat politici overheidsbedrijven voor te weinig geld verkopen om politieke steun te verwerven", aldus de onderzoekers.

Niet alleen Zuid-Europese landen scoren slecht. De anti-corruptiewetgeving in Tsjechië, Hongarije en Slowakije is verslechterd sinds de toetreding van deze landen tot de EU. De onderzoekers noemen als voorbeeld de omstreden grondwet van Hongarije. Die zou de onafhankelijkheid van de centrale bank, de rechterlijke macht en het toezicht op persoonsgegevens aantasten.

Ook Nederlandse instellingen kunnen transparanter, vindt de anti-corruptiewaakhond. Financiering van politieke partijen - een belangrijk ingrediënt van een democratie - is ondoorzichtig. De bestaande wetgeving is niet adequaat, stellen de onderzoekers. Zo hoeven partijen alleen openheid van zaken te geven over hun donoren als ze ook subsidie van de staat ontvangen.

Tenslotte wijst Transparency International op de ondoorzichtige rol van lobbyisten. In Brussel, het hart van de Europese Unie, zijn maar liefst 3000 lobbygroepen, maar het is onbekend op wat voor manier zij invloed uitoefenen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie