Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Coöperaties gedijen in de crisis

Home

Vincent Dekker

Coöperaties zijn van de leden, en die willen graag samenwerken om het voor elkaar beter te maken. © Close the Gap
Weblog

Zoals velen van u inmiddels wel weten, ben ik in mijn gemeente betrokken bij twee coöperaties: Bergen Energie en Bergen BreedBand. Het blijkt geen toeval. Coöperaties zijn onze hoop in barre crisistijden.

Dat is de strekking van lezenswaardig artikel op Energie+ Coöperaties werken goed in crisis. Daarin wordt een onderzoek besproken van REScoop 20-20-20 onder vijftien Europese energiecoöperaties.
Een van de eerste dingen die daaruit naar voren komt, is dat energiecoöperaties het relatief goed doen. Het blijken stabiele bedrijven die gewoon hun diensten blijven leveren, ook al kampt de rest van de wereld met crisiskrampen.

Mijzelf was het afgelopen jaar opgevallen dat bij coöperaties ongeveer het omgekeerde gebeurt als bij traditionele, puur op winst gerichte bedrijven. Terwijl de laatsten in crisistijden enerzijds kosten willen besparen en 'dus' mensen ontslaan, en anderzijds amper worden opgericht, schieten de coöperaties momenteel juist als paddestoelen uit de grond en zijn bestaande coöperaties stabiele factoren in onzekere tijden.

Het geheim: voor en door leden
Hoe kan dat? Het blijkt te danken aan de kern van coöperaties. Coöperaties zijn er voor het nut en het voordeel van de leden, en die leden dragen vaak als vrijwilliger bij aan het succes van hun coöperatie. De financiering komt niet van banken die in moeilijke tijden hoge rentes vragen, en ook niet van machtige aandeelhouders ver weg die 10 procent of meer rendement op hun geld eisen. Nee, de financiering komt veelal ook weer van de leden van de coöperatie zelf. Gaat het economisch minder, dan kunnen coöperaties genoegen nemen met wat minder inkomsten zonder dat hun voortbestaan in gevaar komt.
Dat coöperaties nu zo populair zijn, blijkt historisch gezien niet echt bijzonder. In 1860, tijdens een landbouwcrisis, begon ene Friedrich Raifeissen aan een coöperatieve bank, zo weet Energie+ te melden. En in de duistere jaren dertig van de vorige eeuw stimuleerde zelfs de Amerikaanse overheid lokale coöperatieve banken. En in beide gevallen bestaan die coöperaties nog altijd.

Superbonussen
Volgens mij is er nog een reden waarom in de huidige crisis zoveel nieuwe coöperaties ontstaan. We worden ons nu maar al te bewust van de misstanden in het winstbeluste deel van het bedrijfsleven. De toplieden die elkaar superbonussen toespelen en tegelijk werknemers onderbetalen of ontslaan; de miljardairs die bedrijven opkopen als waren het speeltjes, maar wel speeltjes waar veel consumenten van afhankelijk zijn: veel consumenten hebben er hun buik van vol.

Dan ben je toch veel liever klant van jezelf, van je eigen coöperatie.

Wilt u ook de vinger aan de coöperatiepols houden? Kom dan geregeld langs bij @VincentDekker4.

Deel dit artikel