Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Concurrentie tussen supers houdt prijzen in bedwang

Home

redactie economie

© ANP XTRA

Het aantal supermarktketens neemt af en grondstoffen worden duurder, maar geen nood: de prijzen in de supermarkt zullen niet de pan uitrijzen. Met dank aan discounter Lidl die Albert Heijn en Jumbo in de nek hijgt.

Dat staat in een gisteren verschenen rapport van ABN Amro over de supermarktsector. Stevige onderlinge concurrentie maakt dat de Nederlandse supermarkten nog altijd huiverig zijn om hun prijzen omhoog te gooien, schrijft de bank. Na Polen, Turkije en Spanje zijn de supermarktprijzen hier de laagste van Europa en dat blijft nog wel even zo.

De supermarkten zijn verlost van Super de Boer - op 7 juli sloot de laatste de deuren - en binnenkort ook van prijsvechter C1000, die net als Super de Boer werd opgekocht door Jumbo. Maar dat betekent niet dat de overgebleven supermarkten nu naar hartelust de prijzen kunnen verhogen. De opkomst van de Duitse prijsstunter Lidl zal dit voorkomen: "Waar Aldi de aansluiting dreigt te verliezen, is de Lidl al enkele jaren in betrekkelijke rust aan het groeien", schrijft ABN Amro. De bank voorziet dat het marktaandeel van Lidl zal toenemen, vooral ten koste van de grote twee, Albert Heijn en Jumbo.

Lees verder na de advertentie

Overigens zal de misoogst in de Verenigde Staten de consument niet helemaal onberoerd laten, denkt de bank. De droogte in de VS leidt tot exploderende graan- en sojaprijzen. Anders dan in 2011, toen de grondstofprijzen ook omhoogschoten, zullen de supermarkten die stijging nu niet volledig voor hun rekening nemen. Maar het wordt ook geen herhaling van 2008, toen de prijzen in de supermarkt met ruim 5 procent stegen (ter vergelijking: de gemiddeld prijsstijging over de lange termijn is 1,8 procent per jaar). Aan een voorspelling van wat de consument voor 2012 te wachten staat, waagt ABN Amro zich niet.

Waar halen supermarkten het geld vandaan om die stijgende voedselprijzen deels zelf op te vangen? ABN Amro denkt dat er nog meer overnames zullen volgen. Jumbo en AH zullen 'nog wel wat winkels aan hun ketting willen rijgen', aldus de bank, en kleintjes zullen samengaan. Dat levert ze nog iets aan efficiëntievoordeel op.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie