Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Computerprogramma helpt student bij maken opgaven

Home

MARIJKE DE VRIES

Hij is niet alleen softwareontwikkelaar, maar ook onderzoeker. Alex Gerdes promoveert vandaag aan de Open Universiteit op een zelfontwikkeld computerprogramma dat studenten tips en aanwijzingen geeftbij het maken van opgaven.

Automatische feedback van een computer, waarom willen we dat?
"Mensen leren het meest als ze direct commentaar krijgen op wat ze doen. Dat werkt het allerbeste als er een leraar naast zit, maar dat is erg arbeidsintensief en duur. Dit systeem kan studenten aanwijzingen geven op basis van wat zij invullen."

Vervangt dit programma de docent?
"Dat niet. Studenten hebben nog steeds introductiecolleges en uitleg nodig. Maar opgaven maken en opdrachtjes oefenen is ook belangrijk bij het leren. Dat kan hiermee."

Is de kans niet groot dat zo'n systeem de plank mis slaat met zijn feedback?
"Dat hebben we natuurlijk getest. Het systeem kent heel veel varianten van juiste oplossingen en kan op basis van wat een student invult nagaan of die op de goede weg is. Studenten krijgen aanwijzingen die inspelen op hun werkwijze. Experimenten met tweehonderd eerstejaars informatica van de Universiteit Utrecht verliepen goed en studenten bleken gematigd positief. Ze moesten stapsgewijs een softwareprogramma ontwikkelen. Sommigen gebruikten de leeromgeving alleen om te controleren of hun antwoorden goed waren, in plaats van de hints en aanwijzingen te gebruiken tijdens het leren. Dat was niet helemaal de bedoeling."

Er zijn al online leerprogramma's.
"De manier waarop dit systeem feedback geeft - op basis van door de docent ingevoerde modeloplossingen - is nieuw. De bestaande programma's om mee te leren programmeren zijn niet zo gebruiksvriendelijk. Het was heel ingewikkeld om een tip toe te voegen aan een opdracht, of een alternatieve oplossing. Met ons programma kunnen docenten eenvoudig extra aanwijzingen invoegen. Ook kunnen ze gemakkelijk zien waar veel studenten de mist in gaan, of op welk punt de meesten om hulp vragen."

Alleen handig voor studenten die zelf willen leren programmeren, of kunnen studenten en docenten van andere opleidingen er ook iets mee?
"Je kunt de technieken ook voor andere vakken gebruiken. Docenten kunnen relatief gemakkelijk zelf opgaven en aanwijzingen toevoegen. Het is goed bruikbaar voor wiskunde. We werken al samen met een uitgever van wiskundeboeken die zo'n systeem bij de boeken levert."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel