Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Commissaris van de Koningin Drenthe overleden

Home

Van onze redactie politiek

Commissaris van de Koningin in Drenthe, Relus ter Beek, is maandagmorgen vroeg na een kortstondig ziekbed in zijn woonplaats Assen overleden. De PvdA’er die leed aan longkanker, werd 64 jaar.

Ter Beek bekleedde de functie in zijn geboorteprovincie al sinds 1995. Daarvoor had de politicus talloze andere functies binnen het openbaar bestuur. Zo was hij achttien jaar lang, van 1971 tot 1989, Tweede Kamerlid namens de PvdA. Als Kamerlid speelde hij een grote rol in de debatten over Zuid- Afrika en kernwapens.

Tijdens het derde kabinet-Lubbers (1989-1994) werd Ter Beek minister van Defensie. Onder zijn bewind werd de dienstplicht opgeschort en werd besloten om mee te doen aan de Verenigde Naties-missie in Srebrenica. In 1991 legde hij gedurende een maand zijn functie neer in verband met hartklachten. Hij werd toen vervangen door minister Jan Pronk.

Na zijn ministerschap keerde Ter Beek voor een klein jaar terug als Kamerlid, waarna hij vertrok naar Drenthe om Commissaris van de Koningin te worden. Vorige maand, op 26 augustus, maakte de provincie Drenthe bekend dat hij longkanker met uitzaaingen heeft. Sindsdien heeft gedeputeerde Anneke Haarsma de taken van Ter Beek waargenomen. Dit zal zij voorlopig blijven doen.

De huidige defensieminister, Eimert van Middelkoop, noemt zijn voorganger iemand met „een vooruitziende blik”. „Ter Beek had snel zijn conclusies getrokken uit de val van de muur. Aan hem is het te danken dat we nu een moderne en inzetbare krijgsmacht hebben, zonder dienstplicht”, aldus Van Middelkoop via zijn woordvoerder.

Van Middelkoop heeft als Kamerlid Ter Beek goed gekend. De PvdA-politicus heeft volgens hem altijd een grote betrokkenheid met de krijgsmacht getoond. „Daar zijn we hem dankbaar voor.”

Gedeputeerde Anneke Haarsma van de provincie Drenthe heeft maandagmiddag een condoleanceregister geopend voor Relus ter Beek in het provinciehuis in Assen. Ook in alle twaalf Drentse gemeenten komen maandagmiddag of dinsdagochtend registers te liggen.

Op de website van de provincie staat een virtueel register.

Alle openbare bijeenkomsten en officiële activiteiten van de provincie zijn voor deze week afgelast. De gedeputeerden komen alleen besloten bijeen om achter de schermen alle lopende zaken te regelen.

Deel dit artikel