Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Commissariaat pakt Vrijdenkers definitief zendtijd op radio en tv af

Home

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - Het Commissariaat voor de media heeft de atheïstische organisatie 'De vrije gedachte' definitief haar zendtijd afgenomen. In mei dit jaar maakte het commissariaat al bekend, dat de vrijdenkers hun zendtijd van één uur televisie per jaar en 15 minuten radio per maand moesten inleveren. 'De vrije gedachte' maakte daartegen officieel bezwaar.

De vrijdenkers waren in de jaren dertig voor het eerst in de ether. In hun programma's propageerden ze het atheïsme. De afgelopen jaren is hun zendmachtiging steeds als vanzelfsprekend verlengd. Als gevolg van een wetswijziging zijn per 1 januari concessies verleend die vijf jaar gelden. Het commissariaat toetste daarom bestaande machtiginghouders aan dezelfde criteria als nieuwe aanvragers. Die moeten een achterban hebben van minimaal 90 000 mensen. 'De vrije gedachte' had volgens het commissariaat slechts 12 000 aanhangers.

Jan Vis, voorzitter van de vrijdenkersvereniging, noemt het een “treurig einde” van “oprechte, onafhankelijke en kritische geluiden op de Nederlandse radio en televisie”. Volgens Vis had samenwerking met het Humanistisch verbond zijn vereniging kunnen redden. “Maar zij weigerden ons elke hulp. Ze vinden ons te radicaal.”

Deel dit artikel