Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Commercie laat Sinterklaas week langer werken

Home

BIJDRAGE: AFRA BOTMAN

Sinterklaas, de echte Sinterklaas, die van de televisie dus, komt dit jaar op 11 november bij Doesburg ons land binnen. Zo vroeg is in de geschiedenis Sinterklaas nog nooit in Nederland aangekomen. Bovendien is 11 november de dag voor een ander kinderfeest: Sint Maarten.

De reden van de vroege aankomst van de goedheiligman laat zich gemakkelijk raden; de commercie dringt er op aan. De Sint, zo klaagt met name het winkelbedrijf, wordt bedreigd door de kerstman. Half oktober al zetten sommige winkels de kerstboom op, daarmee definitief de weg versperrend voor de Sint. De winkelbedrijven die het wel van Sint moeten hebben laten zich niet kennen. Zij verspreiden al in september speelgoedfolders. Een bakker met een beetje commercieel inzicht zet de speculaas en de kruidnoten op de toonbank zodra de R in de maand is. De televisie-reclameblokken rond de kinderprogramma's worden in de nazomer verlengd; een kind kan half oktober het verlanglijstje opsturen dat slechts één zin telt: 'Lieve Sinterklaas, ik wil graag alles van de reclame'.

Sinterklaas is in dienst van de commercie. Het belang van kinderen komt daarbij op het tweede plan, erkent NPS-producer Jan Dijk: “Bij mij viel gisteravond de eerste Sinterklaasfolder in de bus. Net als bij vader- en moederdag kun je niet om de commercie heen. Vroeger kwam Sinterklaas ergens in de tweede helft van november aan, zo'n drie weken voor 5 december. Dat vinden veel winkelbedrijven te laat. Ook veel gemeenten laten Sinterklaas een week vervroegd aankomen. Daar kun je als televisie niet omheen. We zijn onlangs met verschillende betrokken partijen om de tafel gaan zitten en hebben afgesproken dat Sinterklaas voortaan op de zaterdag aankomt die valt tussen 10 en 16 november.”

Behalve vertegenwoordigers van de omroep, de detailhandel en de grootwinkelbedrijven, zaten ook vertegenwoordigers van het onderwijs aan tafel bij de bespreking over de Sinterklaasintocht. Van die kant kwamen er wel wat bezwaren. Op het moment dat Sinterklaas in het land komt, worden kinderen nerveus. Verlenging van de Sinterklaastijd met een week komt de tere kinderziel waarschijnlijk niet ten goede. Dat argument is wel overwogen, aldus Dijk, maar afgewezen omdat het het “slechts om een week extra gaat”.

Dat Sinterklaas dit jaar Sint Maarten in de wielen rijdt is niet overwogen: “Daar kwamen we eerlijk gezegd pas later achter. Sint Maarten wordt niet overal gevierd, dat leeft niet zo. Mij persoonlijk bij voorbeeld zegt het helemaal niets. Ik vind het eigenlijk een bedelfeest. Je kunt ook bezwaar maken omdat de elfde van de elfde een soort carnavalsdag is.”

Kinderen die graag Sint Maarten vieren hebben waarschijnlijk geen boodschap aan Dijks afkeer van dit 'bedelfeest', geeft hij toe: “Maar de twee kinderfeesten op één dag kunnen wel worden gecombineerd. De Sinterklaasintocht op tv is om half twaalf; Sint Maarten wordt pas aan het eind van de dag gevierd. Bovendien hebben we Sint Maarten verwerkt in het Sinterklaasverhaal dat wordt uitgezonden. Sinterklaas vertelt op een gegeven moment het verhaal van Sint Maarten aan een aantal kinderen.”

Deel dit artikel