Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Columnist Heldring wint Anne Vondelingprijs

Home

(Novum) - Jerôme Louis Heldring heeft de Anne Vondelingprijs, een prijs voor politieke journalistiek, in de wacht gesleept. De 89-jarige journalist en commentator trad in 1945 in dienst bij de NRC en was van 1968 tot 1972 hoofdredacteur. De als conservatief te boek staande Heldring werkt nog steeds voor NRC Handelsblad.

De jury van de stichting Anne Vondelingprijs ziet Heldring als iemand die een intellectueel contract sluit tussen generaties. Hij is ooggetuige van vele decennia wereldgeschiedenis en heeft een fenomenaal geheugen, stelt de jury. De jury heeft waardering voor de manier waarop Heldring schrijft hoe om te gaan met conflicten en verschillen.

De Anne Vondelingprijs, in 1980 ingesteld door PvdA-leider Joop den Uyl, wordt dit jaar voor de 26e keer toegekend. De prijs bestaat uit een beeld van Anne Vondeling en een bedrag van 2500 euro. Bij de prijsuitreiking op 27 juni in de Eerste Kamer licht de jury de keuze voor Heldring nader toe. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Harry van Wijnen, Hans Dijkstal, Geert-Jan Laan, Tineke Lodders en Thom de Graaf.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de auteur van een artikel of reeks artikelen die blijk geven van een kritische visie op de politiek en waarin op heldere wijze politieke problemen toegankelijk worden gemaakt. De jury heeft veel aandacht voor goed taalgebruik. Heldring schreef jarenlang columns over taalfouten.

Deel dit artikel