Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Collegevorming in Amsterdam kost D66-politica Telleman de kop

Home

Van onze verslaggever

amsterdam – Fractievoorzitter Ageeth Telleman van D66 in Amsterdam is zaterdag opgestapt. Ze neemt, zo stelde het partijbestuur in een verklaring, ’verantwoordelijkheid voor het feit dat het proces van collegevorming voor D66 niet goed is verlopen.’

D66 staat in Amsterdam buitenspel omdat de PvdA niet wil dat de partij verder meedoet aan de onderhandelingen voor een nieuw college. D66 was de grootste winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De partij had ernstige kritiek op de benoeming van PvdA-lijsttrekker en wethouder Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester van Amsterdam na het vertrek van Job Cohen. „Dat is een duidelijk voorbeeld van hoe de PvdA haar macht als een vanzelfsprekendheid ziet”, zei Telleman toen.

De benoeming van Asscher was voor D66 reden uit de collegeonderhandelingen te stappen. Na bemiddeling van de informateurs Eberhard van der Laan (PvdA) en Gerrit-Jan Wolffensperger (D66) gaf Telleman afgelopen dinsdag aan toch te willen onderhandelen met de PvdA. Eind vorige week bleken de sociaal-democraten te willen inzetten op een coalitie met de VVD en GroenLinks.

Telleman betreurt de gang van zaken, aldus de verklaring van D66. Volgens een woordvoerder van de partij heeft Telleman zelf gekozen te vertrekken. Landelijk partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven respecteert die beslissing: „Voor het vertrouwen van burgers in de politiek is het cruciaal om fouten te erkennen en daar ook consequenties aan te verbinden. Helaas gebeurt dat te weinig. Telleman doet dat wel en daar heb ik veel respect voor”, stelt Van Engelshoven. Het Amsterdamse D66-bestuur heeft Gerolf Bouwmeester tot nieuwe fractievoorzitter gekozen.

Deel dit artikel