Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

College: kerk mag niet zo maar homo-organisatie weigeren

Home

Robin de Wever

De Utrechtse Jacobikerk. Dit is niet de kerk waarover het college uitspraak deed. © anp

Kerken en andere christelijke organisaties mogen niet zo maar homoverenigingen weigeren als die een zaaltje willen huren. Moeite hebben met homoseksualiteit is op zichzelf onvoldoende.

Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens (voorheen Commissie Gelijke Behandeling). Het college sprak zich donderdag uit over een zaak die het COC Midden-Nederland had aangespannen tegen de Evangelische Gemeente Utrecht (EGU). De kerk verkocht het COC vorig jaar 'nee' toen het aanklopte met de vraag of het maandelijks de kerkelijke zolder kon huren.

Zo'n weigering komt niet altijd neer op discriminatie, meent het college. De kerk had zich misschien geen problemen op de hals gehaald als ze eerst had gevraagd wat het COC precies van plan was. Dan had ze te horen gekregen dat het COC dat nog niet helemaal had uitgedacht.

Later, toen het COC had beslist dat ze bijeenkomsten wilde organiseren voor jongeren die uit de kast wilde komen, had de kerk kunnen aandragen dat die indruisten tegen de kerkelijke beginselen. Tenminste, als de beginselen daar iets over hadden gemeld. Een passage in de huisregels had al genoeg kunnen zijn, maar die ontbrak. Nu zijn de COC'ers volgens het college geweigerd op grond van wie ze zijn. Dat is onderscheid 'op basis van homoseksuele gerichtheid', ofwel discriminatie.

Godsdienstvrijheid heeft geen voorrang
Een beroep op godsdienstvrijheid gaat volgens het college niet aan. In de wet Algemene Gelijke Behandeling staat dat godsdienstvrijheid in deze gevallen niet betekent dat een kerk mag discrimineren. De uitspraak is overigens niet bindend, want het college is geen rechtbank.

De advocaat van de kerk, Bart Bouter, spreekt van een teleurstelling voor zowel de kerkgemeente als de kerkelijke verhuurcommissie. "Ze hebben nooit de bedoeling gehad een groep af te wijzen", vertelt hij aan het Reformatorisch Dagblad. De verhuurcommissie 'had de intentie de zaal te verhuren, maar is teruggefloten door het kerkbestuur'. "De kwestie heeft beide partijen veel negatieve media-aandacht opgeleverd".

Bouter verwacht dat andere kerken en christelijke scholen voorzichtiger gaan worden met zaalverhuur. "Er zijn nu drie opties. Je stopt met de verhuur om problemen te voorkomen. Of je gooit de verhuur juist open, omdat je de inkomsten ervan niet kunt missen. Dan maak je je principes ondergeschikt aan het geld. Of je gaat nauwkeurig vastleggen aan welke partijen je wel en niet wilt verhuren."

Lees verder na de advertentie
Je stopt met de verhuur om problemen te voorkomen. Of je gooit de verhuur juist open, omdat je de inkomsten ervan niet kunt missen. Dan maak je je principes ondergeschikt aan het geld

Advocaat Bart Bouter van de kerkgemeente

Het pand van de Evangelie Gemeente Utrecht © Google Street View

Deel dit artikel

Je stopt met de verhuur om problemen te voorkomen. Of je gooit de verhuur juist open, omdat je de inkomsten ervan niet kunt missen. Dan maak je je principes ondergeschikt aan het geld

Advocaat Bart Bouter van de kerkgemeente