Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Collectief pensioen zelfstandigen in de maak

Home

De staatssecretarissen Jetta Klijnsma (L, Sociale zaken) en Frans Weekers (R, Financiën). © ANP

Het kabinet en de belangenorganisaties voor zelfstandigen zijn het eens over een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen. Deelname eraan wordt vrijwillig en de zzp'ers kunnen ook zelf bepalen hoeveel ze periodiek inleggen. De staatssecretarissen Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en Frans Weekers (Financiën) meldden dat vandaag aan de Tweede Kamer.

De pensioenen kunnen worden opgebouwd bij een instelling zonder winstoogmerk. Het kabinet gaat de wetgeving die nodig is om de plannen mogelijk te maken, zo snel mogelijk naar de Kamer sturen, zodat de regeling in 2015 kan ingaan.

Belangenorganisaties als Stichting ZZP Nederland, Platform Zelfstandige Ondernemers, FNV Zelfstandigen, Zelfstandigen Bouw en VZZP gaan de plannen nu uitwerken. Het is de bedoeling dat zzp'ers gezien hun wisselende inkomsten ook flexibel kunnen inleggen. De ingelegde gelden zullen collectief worden belegd en beheerd door een beleggingsinstelling zonder winstoogmerk en met lage uitvoeringskosten.

Het kabinet sprak in december met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP af dat het pensioenvermogen niet aangesproken hoeft te worden om in aanmerking te komen voor bijstand. Een topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken pleitte onlangs nog voor een verplicht pensioenfonds voor zzp'ers, maar voor bijvoorbeeld de vakorganisatie Zelfstandigen Bouw gaat dat te ver.

Deel dit artikel