Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Cohen: Politie lekte over Oudkerk

Home

Van onze verslaggeefsters

AMSTERDAM - Burgemeester Cohen beschuldigt de politie ervan gevoelige privé-informatie over de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk te hebben gelekt. Oudkerk zou regelmatig prostituees hebben bezocht op de omstreden tippelzone aan de Theemsweg.

Cohen spreekt vandaag over de zaak met zijn korpschef, maar sluit niet uit dat informatie via andere korpsen is gelekt. De burgemeester vindt niet dat partijgenoot Oudkerk hoeft af te treden, zei hij in het tv-programma Buitenhof. Hij vindt net als PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole dat Oudkerk zelf moet proberen het geschonden vertrouwen van de Amsterdammers te herstellen.

Afgelopen weekend meldde Het Parool dat de Amsterdamse politie Oudkerk regelmatig aan de Theemsweg heeft gesignaleerd. De Theemsweg is jarenlang omstreden geweest. Er was veel criminaliteit, vrouwen bleken illegaal in Nederland en vaak slachtoffer van vrouwenhandel. Het gemeentebestuur, waar Oudkerk deel van uitmaakt, besloot de tippelzone daarom te sluiten.

Ook De Telegraaf blijkt te beschikken over privacy-gevoelige documenten. Zoals een aangifte van chantage die Oudkerk in 2000 heeft gedaan bij een Amsterdams politiebureau. Er zouden 'veelzeggende en duidelijke opnamen' zijn gemaakt van Oudkerk bij 'een buitenlandse prostituee' in de rosse buurt van Den Haag. Oudkerk was toen nog kamerlid, de dader is nooit gepakt.

Cohen bevestigt dat de politie hem heeft gemeld dat Oudkerk sinds hij wethouder is regelmatig op Amsterdamse Theemsweg te vinden was. ,,Ik heb Rob Oudkerk daarop in het najaar van het vorig jaar aangesproken. Ik heb hem aangeraden om er weg te blijven omdat hij daardoor kwetsbaar wordt. Hij heeft gezegd dat hij het als een privékwestie beschouwt.''

Toch neemt Cohen het voor de wethouder op. ,,Het is een dubbeltje op zijn kant. Ik ben nog geen mensen tegengekomen die zeggen, onzin, gewoon aanblijven. Maar Oudkerk is wel heel erg door de pers op de huid gezeten. Ik vind dat het niet zo moet zijn dat de pers op zo'n manier iemand weg kan sturen.'' Oudkerk zelf denkt niet aan opstappen, zegt hij in het Parool. ,,Ik heb niks strafbaars gedaan en ik ben nooit chantabel geweest.'' Zijn vrouw weet van zijn 'privéleven' zegt Oudkerk, maar vindt de publicaties een publieke vernedering.

Ook de Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Tjalling Halbertsma wil de wethouder nog een kans geven, maar voelt zich ongemakkelijk. ,,Als het waar is van de Theemsweg, is dat wel treurig. We weten allemaal dat het op de tippelzone een zielige en zieke situatie was'', zei hij tijdens het nieuwjaarsfeest van de PvdA-Amsterdam dat zaterdag gehouden werd. Oudkerk, die niet aanwezig was, heeft daar een brief laten verspreiden waarin hij zijn excuses aan de PvdA-leden aanbiedt voor de commotie die hij heeft veroorzaakt.

Vanavond praat de Amsterdamse PvdA-fractie over de kwestie. Vervolgens is de raad aan zet. Hans Res, fractievoorzitter van de lokale CDA, is 'heel erg geschrokken' van het nieuws dat Oudkerk de Theemsweg bezocht, in de tijd dat de gemeenteraad een debat over sluiting voerde en duistere zaken als mensenhandel aan het licht kwamen. Res: ,,Laat ik het zo zeggen: als het een CDA-wethouder betrof, hadden wij onze man weggehaald.''

Deel dit artikel