Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Coen van Vrijberghe overleden

Home

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Acteur Coen van Vrijberghe de Coningh is zaterdag overleden aan een hartstilstand. Hij werd 47 jaar.

Bij het grote publiek was Coen van Vrijberghe de Coningh, zoals hij voluit heette, vooral bekend als Johnny uit de tv-serie Flodder, die hij later als opvolger van Huub Stapel ook speelde in de derde Flodder-productie voor het witte doek. Als filmacteur was hij onder meer ook te zien in de speelfilm 'De Kassière' van Ben Verbong uit 1989. Andere rollen die hem bij het grote publiek bekend maakten, waren in 'Showroom', 'The Switch', 'Familie Ouderijn', 'De Schim' en de kortstondige politieserie 'Katz en co', waarin hij een van de twee rechercheurs gestalte gaf.

Minder bekend was echter zijn minstens zo interessante bijdrage aan het theater. De op 12 november 1950 in Amsterdam geboren Van Vrijberghe de Coningh volgde een muziekopleiding aan het conservatorium van Amsterdam en deed de theateropleiding aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam.

Een van zijn mooiste rollen speelde hij eind 1993 in Theater Bellevue, toen hij als Scrooge in de lunchpauzevoorstelling van Dickens beroemde 'Kerstverhaal' grote indruk maakte. Onder regie van Bruun Kuijt en te midden van Carolien van den Berg, Frits Lambrechts en Joep Onderlinden gaf hij Scrooge aan het slot een weekhartigheid die het publiek tot tranen bracht.

Behalve acteur was Van Vrijberghe de Coningh verder artistiek leider van Theatergroep Splinter en medeoprichter van het opzienbarende muziektheatergezelschap The Shooting Party, waarmee hij in 1995 de Annie M. G. Schmidt-prijs kreeg voor het mooiste theaterlied dat jaar, 'Kaal'. Vorig jaar zong hij nog met Liesbeth List in de musical 'Eindeloos' en stond hij met De Gebroeders Flint op de planken in het aan Louis Paul Boon gewijde muziektheaterprogramma 'Krapuul'. Vooral Boons romans 'Vergeten straat' en 'De voorstad groeit' vormden het uitgangspunt voor de losse schetsen en liedjes waaruit 'Krapuul' was opgebouwd. Alsof dat alles nog niet genoeg was, werkte hij ook als platenproducent van onder anderen Youp van 't Hek, Drukwerk en Jenny Arean.

Deel dit artikel