Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CNV'ers mogen Cuba niet meer in

Home

(Novum) - Twee medewerkers van het CNV zijn onlangs tijdens een bezoek aan de onafhankelijke vakbeweging op Cuba opgepakt en ondervraagd. Het duo is beschuldigd van contrarevolutionaire activiteiten en mag Cuba nooit meer bezoeken, meldt de vakcentrale dinsdag.

Het bezoek is niet mislukt, maar de gebeurtenis is wel een teken aan de wand, zegt CNV-voorzitter René Paas. Hij vindt het belangrijk dat de onafhankelijke Cubaanse vakbeweging CUTC zijn werk kan doen. "Wij steunen hen daarin. Maar het Cubaanse regime maakt het bijna onmogelijk."

Aanleiding van de missie was het steeds moeizamer wordende contact met de onafhankelijke Cubaanse vakbeweging. Vooral het laatste jaar zou de Cubaanse regering geld en materiaal van de organisatie hebben onderschept. Het doel van de missie was te inventariseren hoe het CNV de CUTC kan steunen, vooral op moreel vlak.

De CNV'ers hebben tijdens hun verblijf wel de CUTC onafhankelijke bibliotheken en een aantal dissidenten bezocht. "Maar kort na een bezoek aan dissident en voormalig politiek gevangene Oscar Espinosa Chepe, wachtte de immigratiedienst de CNV-medewerkers op in het hotel. Zij kregen te horen dat zij zich moesten melden", vertelt Paas.

Het is de derde keer dat de vakcentrale tegenwerking van de Cubaanse autoriteiten ondervindt. Zo zag oud-voorzitter Doekle Terpstra zag in 2002 zijn visumaanvraag afgewezen.

Deel dit artikel