Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Clinton: strenge religiewetten Centraal-Azië zijn gevaarlijk

Home

Robin de Wever

Hillary Clinton en haar Tajikische collega Hamrokhon Zarifi. © afp

Het beperken van de godsdienstvrijheid kan extremisme in de hand werken. Tadzjikistan en Oezbekistan moeten nog eens goed nadenken over hun strenge religiewetten, vindt buitenlandminister Hillary Clinton (VS).

Clinton besprak haar visie met de Tadzjiekse en de Oezbeekse presidenten, meldt Reuters. De landen in Centraal-Azië kunnen volgens haar helpen bij het streven naar stabiliteit in Afghanistan.

Het islamitische Tadzjikistan verbiedt jongeren sinds augustus te bidden in moskeeën, kerken en andere godshuizen. Die wetten moeten religieus fundamentalisme tegengaan.

Volgens Clinton moet hij vooral naar de gevolgen kijken. Religie kan zo ondergronds gaan, meent ze. Dat kan onrust en onvrede tot gevolg hebben. 'Wij denken dat het de sympathie voor extremisme bevordert. Dat zou een bedreiging zijn voor de stabiliteit en de veiligheid van het land.'

Argumenten
De Pakistaanse krant Pakistan Observer noemt Clintons advies 'realistisch'. 'De recente ontwikkelingen in de regio bewijzen wederom dat religieuze sentimenten negatief uitwerken als ze worden onderdrukt. De geschiedenis bewijst dat godsdienstdisputen opgelost moeten worden met argumenten, niet met brute kracht.'

Tadzjikistan en Oezbekistan maken deel uit van een aanvoerroute voor troepen die de Taliban bestrijden. De route loopt door Rusland, Letland, Georgië, Azerbeidzjan en Kazachstan. De Verenigde Staten werken ook aan een internationale handelsverbinding die door Centraal-Azië loopt.

Deel dit artikel