Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Citi-award voor onderzoek Panama Papers

Home

Redactie

© AP

Trouw en het Financieele Dagblad (FD) hebben de Citi Journalistic Excellence award gewonnen voor hun onderzoek naar de Panama Papers. Dat is de Nederlandse prijs voor financiële journalistiek.

Trouw-journalisten Karlijn Kuijpers en Jan Kleinnijenhuis schreven samen met Siem Eikelenboom en Gaby de Groot (FD) vanaf april vorig jaar meerdere artikelen op basis van de uitgelekte administratie van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. In deze documenten doken de namen van meerdere Nederlanders op, onder wie oud-ABN Amro-commissaris Bert Meerstadt en voormalig voetballer Clarence Seedorf. Meerstadt werd vermeldt als eerste aandeelhouder van een offshorebedrijf op de Maagdeneilanden.

Lees verder na de advertentie

Volgens de jury heeft de Nederlandse bijdrage, onderdeel van het internationale onderzoeksproject van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), tot onthullende resultaten geleid. 'Het heeft, met behulp van geavanceerde onderzoeksmethoden, blootgelegd wat de bedoeling had verborgen te moeten blijven', aldus het juryrapport. 'Het is journalistiek op zijn best.'

'Het heeft, met behulp van geavanceerde on­der­zoeks­me­tho­den, blootgelegd wat de bedoeling had verborgen te moeten blijven'

Juryrapport CITI

De winnaar krijgt een cursus aan Columbia Graduate School of Journalism in New York. Eerder won het onderzoek naar de PanamaPapers, dat werd gecoördineerd door het International Consortium of Investigative journalists (ICIJ) en waaraan 378 journalisten uit meer dan 100 landen meededen, al de Amerikaanse Pullitzerprijs. De 11,5 miljoen documenten van de PanamaPapers waren afkomstig uit de interne administratie van het Panamese kantoor Mossack Fonseca en werden gelekt aan de Süddeutsche Zeiting dat ze deelde met ICIJ en de andere media. Ze lieten zien hoe particulieren en bedrijven belasting ontwijken of ontduiken.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
'Het heeft, met behulp van geavanceerde on­der­zoeks­me­tho­den, blootgelegd wat de bedoeling had verborgen te moeten blijven'

Juryrapport CITI