Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Circus Renz draagt zijn naam terecht

Home

GEORGE MARLET

HAARLEM - Het Nederlandse circus Renz mag deze familienaam met recht gebruiken.

De grondlegger van het circus, Arnold van der Vegt, was aan de Oostenrijkse circusfamilie Renz gelieerd. De beroemde Ernst Renz was de grootvader van Lilian Bierhausen, met wie Van der Vegt begin deze eeuw trouwde. De tot nu toe onbekende band tussen de families Van der Vegt en Renz blijkt, terloops, uit het gisteren gepresenteerde boek 'Circus Herman Renz... de lichtjes blijven branden'.

De publicatie geeft een verrassende wending aan het al jaren slepende juridische conflict over het gebruik van de handelsnaam Renz. De gangbare theorie was dat Arnold van der Vegt in 1911 de naam Renz ging gebruiken omdat hij samenleefde met 'ene Theresa Renz'. Omdat het Nederlandse circus de naam, met verschillende onderbrekingen, al zo lang voert, won het twee jaar geleden een kort geding van het Duitse circus Renz Berlin. Dat kan toen wel bogen op rechtstreekse familiebanden.

Die blijkt de familie Van der Vegt dus ook te hebben. Voor het boek is gebruik gemaakt van aantekeningen die de Rotterdamse journalist Barend Maaskant maakte van gesprekken met Arnold van der Vegt. De handgeschreven notities zijn met moeite ontcijferd - “af en toe had ik er een loupe bij nodig”, zegt samensteller Frits van Dixhoorn - en vrijwel integraal in het boek opgenomen.

In 1902, vertelt Van der Vegt, stapte hij over naar het Oostenrijkse circus Renz. “De oude heer Renz was er niet meer. De roem van het circus was duchtig aan het tanen. Het vroeger zo schitterende circus ging hard bergafwaarts. Leiding was er niet, iedereen scheen er wat te vertellen te hebben. Ik maakte er kennis met de paardrijdster Lilian Bierhausen, een dochter van Oceana Renz. Deze koorddanseres was getrouwd geweest met Ernst, zoon van de oude Renz.”

Lilian Bierhausen staat in de stamboom vermeld als Engelina Bierhuize. Zij overlijdt in 1918 aan de Spaanse griep. Van der Vegt ('Pappa Renz') blijft achter met zeven kinderen, onder wie Herman en Arnold junior die het het circus later voortzetten.

Het zijn barre tijden voor een circusartiest. “Nederland is wel altijd het slechtste land geweest voor een artiest. Als men in een bioscoop een engagement van zeven dagen heeft afgewerkt, kan men van geluk spreken als er geen vier weken stilliggen op volgen. Hier en daar een schnabbeltje van een paar dagen, is zowat alles wat een Nederlandse artiest behoedt om niet dood te gaan van de honger”, vertelde Van der Vegt in 1945 aan Maaskant.

Het afwisselen van magere en vette jaren is kenmerkend voor het circus. In 1953 keert Van der Vegt na allerlei omzwervingen berooid terug in Nederland. Met hulp van circusvrienden kan hij weer een succesvol circus op poten zetten, maar na een paar jaar is de loop er alweer uit. Zo blijft het op en neer gaan. Begin jaren '80 brengen de gebroeders Van Toor, beter bekend als Bassie en Adriaan, circus Renz weer onder de aandacht van het grote publiek.

In 1990 valt het circus weer uiteen na het overlijden van Arnold van der Vegt junior. Zijn zoon Herman weet het bedrijf echter weer op te bouwen en pakt de zaken professioneel en voortvarend aan. De dynastie-Van der Vegt/Renz eindigt in maart 1996, als Herman, dan 29 jaar, door koolmonoxidevergiftiging om het leven komt. De naam Renz blijft wel aan het circus verbonden: circus Herman Renz, als eerbetoon aan de overleden directeur en zijn partner Diana Luycx.

Het circus heeft nog één oudgediende op de loonlijst, die de vier generaties Van der Vegt heeft meegemaakt: de 80-jarige Pim de Jong, muzikale clown en nu manusje-van-alles. De families Ronday en Steijvers, de nieuwe eigenaars van het circus, stonden erop dat 'ome Pim' in dienst zou blijven. “Ik hoef niks meer te doen, behalve af en toe nieuwe letters op de wagens schilderen. Ik ben blij dat ik het allemaal nog mag beleven,” vertelde hij gisteren tijdens de presentatie van het boek. Voor de voorstelling loopt hij in gala-uniform ook nog reclamevlaggetjes te verkopen. Circus Herman Renz is volgens De Jong uitgegroeid van 'een tent vol gaten' tot het mooiste circus van Nederland. “Ik hoop bij dit circus mijn ogen te mogen sluiten, net zoals mijn vrouw dat heeft gedaan”.

Deel dit artikel