Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Cineast Kusturica in het stof 'Zigeunerleven van tijdloze waarde, maar desastreus'

Home

door Cecile Landman

De Joegoslavische filmer Emir Kusturica ,,heeft grote bewondering voor Federico Fellini. Maar er is een klein verschil tussen ons; híj speelde nooit in een punk-rock band. Om zo te zeggen: ook Fellini was niet perfect.''

'Schadelijke neveneffecten' oftewel 'Collateral damage' is het motto van de tournee van de punk-rock-groep 'No Smoking' waar de maker van films als 'Underground', 'Time of the Gypsies' en 'White Cat, Black Cat' gitaar in speelt. In de marge van een filmisch retrospectief, trad de band in Rome op voor de bewoners van zigeunerkamp 'Casilina 700'. Het onthaal was meer dan enthousiast.

Het enorme kamp Casilina 700 had begin deze maand ontruimd zullen zijn, als de plannen van de gemeenteraad van Rome waren uitgevoerd. Ruim dertienhonderd zigeuners hadden al verhuisd moeten zijn naar nieuwe, kleinere kampen. Maar de gestelde termijn werd, zoals verwacht, niet gehaald. Er is zelfs niets veranderd in de afgelopen maanden in Casilina 700, behalve dat het nu niet meer regent zodat het kamp van een modderpoel, in een stofwolk is veranderd.

Brandweer en carabinieri staan net toe te kijken hoe bewoners met natte doeken en emmertjes water een brandje bij een caravan blussen, als de karavaan van Kusturica arriveert: een touringcar met de regisseur, politie-auto's en hordes televisieploegen. Zigeunerkinderen rennen en buitelen door de stofwolken. Het had een scène kunnen zijn uit een van Kusturica's films. Terwijl Kusturica zich naar een tafel met microfoon wringt, speelt een zigeuner een opzwepende deun.

,,Zigeuners, broeders!'' roept Kusturica: ,,Mijn eerste film ging over jullie. Jullie zijn een deel van mijn jeugdherinneringen uit de buitenwijken van Sarajevo, waar ik opgroeide naast een zigeunerkamp. Later, toen ik mezelf wat beter leerde kennen en mijn herinneringen meer waarde kregen, ging ik zelf leven als een zigeuner'', werkt Kusturica richting climax.

,,Al mijn films zijn op de een of andere manier verbonden met jullie bestaan. En als ik het over jullie heb dan is dat op een gekke, misschien oneerlijke manier. Als mijn bezoek aan jullie kamp helpt om de Italiaanse samenleving en politiek te doen begrijpen onder wat voor condities jullie hier leven, en daar iets aan veranderen, heeft dit zin. Toch hebben jullie een groot voordeel ten opzichte van alle andere volkeren. Als het tot een nucleaire oorlog komt zullen jullie de enigen zijn die overleven, want in jullie bestaan komen bommen of atoombommen niet voor, maar alleen muziek en liefde voor het leven.''

De zigeuners klappen en juichen instemmend. ,,We hebben pas weer kunnen ontdekken dat het begrip 'etnische schoonmaak' op alle mogelijke manieren wordt gebruikt'', gaat de filmer door. ,,Etnische zuiveringen zijn nooit gestopt op deze planeet. Wat het is, daarover verschillen de mensen van mening. Een bom in het centrum van Londen wordt door Blair barbaars genoemd, een bom op een groep van zeventig mensen een 'schadelijk neveneffect'. De woorden en hun betekenis slijten.''

In een optocht loopt Kusturica met zigeuners en pers door het kamp. Alsof hij een rol speelt in een film die niet hij, maar de zigeuners schreven. ,,Het zigeunerleven is van een tijdloze waarde. In het leven van zigeneurs lopen de Middeleeuwen gewoon over in het heden. Maar als je hier twee uur rondkijkt, de tijdsduur van een film, blijft de indruk achter dat die manier van leven een desastreuze is. Ik maak films over zigeuners omdat ze me interesseren als sociaal fenomeen, in artistieke en niet in politieke zin.'' Als hij met 'No Smoking' optreedt, belooft de zanger het publiek mee te zullen nemen op een tochtje naar het vagevuur. Het valt mee. Maar als ze muziek van Mozart spelen (steeds sneller, heviger), doorweven met zigeunerklanken en ritmes en er 'heftig' wordt 'gepogood' volgens punktraditie komen ze in de buurt.

Deel dit artikel