Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Cidi vreest navolging vernieling ruit Israëlisch restaurant

Home

redactie

De vernielde ruit van het Joodse restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. © GinoPress

Een man heeft donderdagochtend met een houten stok de ruiten ingeslagen van een Israëlisch kosjer restaurant in Amsterdam. Op beelden die iemand met zijn telefoon van het incident maakte en die kort daarop op internet opdoken is een schreeuwende man met een Arafatsjaal om zijn hoofd te zien. 

De beelden tonen hoe de man het vensterglas aan diggelen slaat. Ook zwaait hij met een Palestijnse vlag. Volgens een omstander riep de man ‘Palestina’ en ‘Allahoe Akbar’, meldt de Amsterdamse zender AT5.

Lees verder na de advertentie

Agenten probeerden de agressieve man tot bedaren te brengen maar konden niet beletten dat hij nog naar binnen rende. Ze werkten hem op de grond toen hij met een Israëlische vlag naar buiten kwam. Hierbij spoten de agenten ook met pepperspray. De agressieveling is volgens de politie 29 jaar en leeft met een tijdelijke verblijfsstatus in Amsterdam. Zijn nationaliteit wil de politie niet openbaar maken.

De eigenaar van het restaurant, dat met Hebreeuwse letters op de ramen duidelijk herkenbaar is, vermoedt dat de man zo tekeer ging omdat president Trump eerder deze week Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkende. De verdachte heeft nog niets gezegd over zijn motief, zegt een politiewoordvoerder. “Maar als je de beelden ziet, dan spreekt dat volgens mij wel voor zich.”

De ervaring leert dat mensen – ik zeg het cynisch – geïnspireerd kunnen raken door dergelijke incidenten

Woordvoerder van het Cidi.

Bij Joodse organisaties zijn geen signalen binnengekomen van meer incidenten. Wel noemt het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) deze actie ‘niets minder dan een daad van terreur’. “Met deze wandaad wordt de gehele Joodse gemeenschap getroffen. Zoveel joodse objecten zijn er niet in Nederland. Je snapt dat de impact hiervan groot is.” Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) reageert eveneens geschrokken. “De ervaring leert dat mensen – ik zeg het cynisch – geïnspireerd kunnen raken door dergelijke incidenten”, aldus een woordvoerder.

Veel Joodse instellingen worden door de politie beveiligd. De politie doet geen uitspraken of de beveiliging bij synagogen, scholen en andere instellingen verder is verhoogd.  

Deel dit artikel

De ervaring leert dat mensen – ik zeg het cynisch – geïnspireerd kunnen raken door dergelijke incidenten

Woordvoerder van het Cidi.