Chronologie Agusta-schandaal

home

- 1988

8 december; de regering Martens VIII gunt Agusta de order voor 46 helikopters. Kosten: 11,7 miljard frank (600 miljoen gulden).

- 1989

8 januari; Teti bezoekt het ministerie van economische zaken. Claes ontkent hem ontmoet te hebben.

28 april; de Belgische regering gunt het Franse Dassault-concern een contract voor een elektronisch afweersysteem voor F-16-vliegtuigen. Kosten: 6,5 miljard frank (330 miljoen gulden).

7 juni; penningmeester van de Parti Socialiste ontvangt dertig miljoen van Dassault in Luxemburg.

- 1991

18 juni; De socialistische voorman in Luik, André Cools, wordt vermoord. Bij het onderzoek naar de moord stuit rechter Vronique Ancia later op het smeergeld van Agusta.

21 november; oud-minister Alain Van der Biest legt verklaringen af over geheime fondsen binnen de PS. Die zouden met smeergeld te maken hebben.

- 1993

25 januari; Ancia laat huiszoekingen doen bij Dassault-België. Het onderzoek naar moord krijgt officieel een andere wending. De onderzoeksrechter speurt nu naar corruptie.

16 februari; de zaakgelastigde van Agusta in België wordt gearresteerd.

- 1994

21 januari; Guy Coëme moet ontslag nemen als federaal minister. Later die dag volgen de twee andere Guy's, de Waalse ministers Spitaels en Mathot.

September; Penningmeester Mang van de Vlaamse Socialisten erkent niet alleen geld van Agusta, maar ook van Dassault te hebben ontvangen.

- 1995

8 maart; Oud-luchtmachtgeneraal Jacques Lefbvre pleegt zelfmoord in een Brussels hotel. Hij was ondervraagd in beide affaires.

22 maart; Frank Vandenbroucke treedt af als minister van buitenlandse zaken. Hij vond zwart geld in de kas van de SP, waarvan hij voorzitter was, en liet dat verbranden.

19 oktober; Willy Claes stapt op als secretaris-generaal van de Navo.

- 1998

19 januari; de procureur-generaal klaagt twaalf mannen aan voor corruptie en valsheid in geschrifte. Later komt daar Guy Spitaels nog bij.

22 augustus; Agusta-topman Teti sterft in Rome aan een hartaanval.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie