Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

ChristenUnie vreest loopgravenoorlog jong-oud

Home

Ingrid Weel en Karen Zandbergen

Lijsttrekkers Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (CU), Jolande Sap (Groenlinks) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) tijdens het lijsttrekkersdebat met studenten, gisteren op het Janskerkhof in Utrecht. © ANP

Arie Slob ziet een loopgravenoorlog opdoemen. Door de crisis worden generaties uit elkaar gedreven, meent de leider van de ChristenUnie, en daar dragen politici aan bij. "Als je de situatie van ouderen als dramatisch afschildert, dan ben je fout bezig." De lijsttrekker heeft net zijn eerste verkiezingsdebat achter de rug. Het publiek, vrijwel alleen studenten, slentert nog langs de drankkraampjes op het Janskerkhof in Utrecht.

Als Slob eenmaal nippend aan een biertje op het terras zit, komt de opwinding van het debat terug. Daar gebeurde namelijk precies waar hij bang voor is. "Als je de jonge generatie naar de mond gaat praten over de langstudeerboete, als je dat voorstel alleen terugtrekt omdat de verkiezingen in aantocht zijn, dan gaat het al mis", becommentarieert de lijsttrekker van de ChristenUnie het nieuwe standpunt van het CDA.

Wat is er mis mee om op te komen voor belangen van groepen?

"Het behartigen van belangen is geen probleem. Als dat maar niet ten koste gaat van anderen. Er is een enorm risico dat jongeren en ouderen tegenover elkaar komen te staan nu we in een economische crisis zitten.

Dat zie je bijvoorbeeld gebeuren bij mensen die niet langer willen doorwerken. Het is heel vervelend als je eerder had willen stoppen met werken. Je zit net voor je pensioen, dacht je, maar je moet toch nog doorwerken. Maar ik wil niet dat mijn kinderen en - mochten die er komen - kleinkinderen straks de helft van hun inkomen aan zorg kwijt zijn.

Kijk naar hoe de 50Plus-partij en de ouderenorganisaties reageerden op de maatregelen die de 'Kunduz-coalitie' nam nadat het kabinet was gevallen. Ouderen kwamen er goed uit maar die partij en die organisaties reageerden alsof ze flink gepakt werden. Het zijn de jongeren die alleen nog maar tijdelijke contracten krijgen. Dat dreunt in alles door: zij kunnen geen huis kopen."

Het lijkt wel of u zich meer zorgen maakt over jongeren dan over ouderen.

"Er is natuurlijk niet dé oudere. Er is ook een groep die moeilijk rond komt. Maar de ouderen moeten wel beseffen dat het niet allemaal zo kan blijven. Politici moeten het eerlijke verhaal vertellen. Ook al is de groep ouderen electoraal groot. Net zo goed als je tegen studenten moet kunnen zeggen: het moet allemaal wat minder."

Wat is de rol van de ouderenpartij in deze discussie?

"Als je de situatie van ouderen als dramatisch afschildert, ben je fout bezig.

Als je moord en brand schreeuwt als er iets met de AOW gebeurt, terwijl de situatie voor veel ouderen juist heel erg goed is, drijf je generaties uit elkaar. Als we zo tegenover elkaar gaan staan, moet ik aan 1914-1918 denken: Dat wordt het een loopgravenoorlog van jong tegen oud."

Wat wilt u hier aan doen?

"Het belangrijkste is dat de generaties elkaar in de ogen moeten kijken. Ontdekken dat ze elkaar nodig hebben. Ik ga, samen met de jongeren van de ChristenUnie, debatten organiseren tussen jong en oud. Zo'n ontmoeting tussen generaties is cruciaal willen we niet in de loopgraven belanden."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie