Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

ChristenUnie: Shariageleerde mag land niet in

Home

AP/ANP/Redactie

Sheik Haitham al-Haddad Videostill van YouTube
Update

De komst van een islamitische schriftgeleerde naar Nederland doet opnieuw stof opwaaien in de Tweede Kamer. Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft staatssecretaris Ben Knapen vandaag gevraagd de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad Nederland niet in te laten.

De shariageleerde zou antisemitische opvattingen hebben. De sjeik neemt vrijdag en zaterdag deel aan een symposium van de Islamitische Studentenvereniging aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

Commotie
Eind vorig jaar ontstond al commotie in de Tweede Kamer over de komst van een Marokkaanse imam naar een moskee in Den Haag. De geestelijke kwam niet. Volgens Voordewind is aanzetten tot haat en geweld verboden, dus mag ook de Britse schriftgeleerde van hem het land niet in. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vraagt zich af hoe de studentenvereniging erbij komt 'een haatzaaier' uit te nodigen.

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) riep de VU dinsdag al op Haddad te weren. Volgens het CIDI staat hij bekend om antisemitische uitspraken als 'Joden zijn een van de legers van de duivel'. 'Haddad is lid van een Britse shariarechtbank, bepleitte voor de BBC fatwa's als stenigen en handen afhakken en vindt het terecht dat de getuigenis van een vrouw maar half zo veel waard is als die van een man', aldus het CIDI. 'Hierom besloot de Londense School of Economics kortgeleden Haddad van de campus te weren.' Het CIDI roept de VU en de studentenvereniging op hetzelfde te doen.

Haddad geeft onder meer antwoorden op vragen tijdens een themadag over het onderwerp 'moslimacademici in het westen'.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie