Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Christenen staken niet

Home

Van onze onderwijsredactie

AMSTERDAM - Je kunt als leraar wel gaan staken op 16 december, maar hoe moeten je pupillen dan aan hun felbegeerde kerststukje komen? De actiebereidheid in het protestants-christelijk onderwijs is gering.

Evert van der Rijst, rector van de scholengemeenschap het Zeldenrust-Steelant College (protestants-christelijk en katholiek):

“Pragmatisch gezien zouden leraren bij ons op 16 december best kunnen staken, want op die dag zelf doen we niets. Hoewel we inderdaad wel de voorbereidingen op de kerstvieringen naar andere dagen zouden moeten verschuiven. Ik maak me wel zorgen om de sfeer op school: het is niet goed als de ene bond eerder staakt dan de andere. Dan krijg je een controverse tussen twee groepen leraren, dat hebben we eerder ook meegemaakt. Zo'n staking is een forse ingreep op school, dat zou de minister zich beter moeten realiseren. Ik heb tot nu toe de indruk dat de staking nog niet breed leeft bij ons op school.”

Frans van Rooij, onderwijsbonden CNV:

“Liever hadden we als bonden gezamenlijk opgetrokken, maar de AOb wilde nu eenmaal gewoon al eerder gaan staken dan de andere bonden. Wij beslissen deze week over wat we in december gaan doen. Van onze achterban hoorden wij dat 16 december een extra lastige datum is omdat het dan een drukke tijd is: de voorbereidingen voor kerst en het einde van het jaar. Maar dat is niet de hoofdreden. Wij willen niet in december al staken omdat we de minister eerst nog de kans willen geven met een beter bod te komen. Of de AOb dat niet doet? Dat moet je aan hen vragen. Het is wel zo dat er nog voor half december twee bijeenkomsten met Hermans zijn afgesproken. Als een CNV-lid wil gaan staken omdat bij hem op school iedereen gaat staken, houden wij daar rekening mee en telt dat uiteindelijk mee voor vergoeding uit de stakingskas. Wij denken trouwens wel dat er een behoorlijke bereidheid tot actie en staken is, we krijgen veel positieve signalen van onze leden.”

Josine de Pijper, directeur van de christelijke basisschool Op den Akker in Haaksbergen:

“Wij weten helemaal niks van een staking. Het is al heel lang geleden dat hier iemand voor het laatst gestaakt heeft. Als ik dat zo hoor, van die 16 december, kan ik het me wel helemaal voorstellen: het is dan een heel drukke dag. We zetten alles klaar voor de kerstviering en we maken met de kinderen kerststukjes. Ook de ouders hebben het vaak druk: je maakt je bepaald niet geliefd als je die dag gaat staken. Als een van de leraren zou willen staken, zou ik daaraan natuurlijk meewerken. Maar liever in januari.”

Werner van Katwijk, oudervereniging Ouders en Coo:

“We ondersteunen de eis van de bonden: de leraar moet een inhaalslag kunnen maken. Of ruim zes procent nodig is, is een tweede, maar het lijkt me minstens 3, 3,5 procent moeten worden. Maar we vinden dat stakingen pas geoorloofd zijn als andere middelen uitgeput zijn. Dat is nog niet het geval. We vinden 16 december ook rijkelijk vroeg: ook omdat het zo druk op scholen is.”

Henk Wijnholds, rector van christelijke basisschool De Boemerang in Utrecht:

“Wij staken niet mee, het is geen goed middel als het gaat om lerarensalarissen. Je doet daarmee de leerlingen tekort. Als een leraar toch wil, kan ik 'm niet tegenhouden: dan moet hij dat doen en zich niet laten bepalen door de agenda van scholen. Hoewel, als ik mocht kiezen, dan liever in januari. Maar zoals gezegd, niemand hier wil gaan staken.”

Deel dit artikel