Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Chinese organisaties mogen niet langer evangeliseren

Home

Robin de Wever

Kerstdag 2010: collecte tijdens een kerkdienst in Peking ©EPA

Religieuze liefdadigheidsinstellingen zijn van harte welkom in China, maar moeten hun geloofsovertuigingen voor zich houden. Ook wordt het verboden om steun uit het buitenland te ontvangen.

Dat meldt de South China Morning Post. 'Liefdadigheidsinstellingen moeten zelfvoorzienend zijn en vrij van buitenlandse invloeden', citeert de regeringsgezinde krant uit een deze week gepubliceerd overheidsdocument. 'Ze mogen geen financiële steun of hulp met een politiek of religieus oogmerk ontvangen.'

China kijkt met argwaan naar organisaties die hun geloof door middel van charitatieve hulp verspreiden. Speciale ministeries kunnen de religieuze hulporganisaties voortaan controleren en bijsturen.

Keuring vooraf
Het is niet de eerste keer dat China liefdadigheid aan banden legt. Sinds twee jaar moeten non-gouvernmentele organisaties hun buitenlandse geldschieters vooraf laten goedkeuren. Ook iedere grote transactie moet vooraf de zegen van de overheid krijgen. Veel organisaties zouden daardoor in geldnood zijn gekomen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken stelde afgelopen zomer in een rapport dat China religie onderdrukt. Met Saudi-Arabië, Myanmar, Noord-Korea, Eritrea, Iran, Sudan en Oezbekistan behoort het tot landen waar de religieuze vrijheid 'zorgwekkend' is.

Volgens eerdere cijfers sloot China onlangs in 12 maanden tijd 500 protestanten op. De overheid zou ook christelijke ontmoetingspunten hebben vernietigd en rooms-katholieke priesters hebben opgepakt omdat ze zich niet bij de staat wilden registreren.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie