Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

China pakt Nederlander Yang Bin op

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - De Chinese Nederlander Yang Bin is gisteren opgepakt in Shenyang, een stad in het noordoosten van China. De steenrijke bloemenmagnaat wordt verdacht van belastingfraude, speculaties met onroerend goed en andere illegale transacties.

De melding komt van het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De Chinese politie zelf heeft nog niets losgelaten over Yangs arrestatie.

Vorige week is Yang Bin, de 39-jarige directeur van bloemenkwekerij en -exportbedrijf Euro-Asia Agriculture aangesteld als gouverneur van de nieuwe kapitalistische vrijhandelszone in Noord-Korea, net over de grens met China.

Sindsdien houdt Yang geregeld persconferenties om de nieuwe openheid van Noord-Korea aan te prijzen en beleggers aan te trekken. Net voordat Yang gisteren zou vertrekken naar Noord-Korea, hield de politie hem aan.

De op één na rijkste man van China, die in de jaren tachtig in Nederland studeerde en later een Nederlands paspoort verwierf, zou het stadbestuur van Shenyang 1,2 miljoen euro aan achterstallig belastinggeld moeten betalen. Volgens een woordvoerder van Yang heeft de bloemen-magnaat eerder al toegegeven dat hij Shenyang nog geld schuldig is en had hij een regeling getroffen met het stadsbestuur.

De Nederlandse afdeling van Euro-Asia Agriculture wil niets over de arrestatie van Yang zeggen, zolang de Chinese politie nog geen aanklacht heeft geformuleerd. Wel moet het het bedrijf van het hart dat 'hoge bomen veel wind vangen'.

De Chinese politie verstoorde donderdag ook al een persconferentie van Yang in het hoofdkwartier Euro-Asia Agriculture in Shenyang. Yang had geen vergunning aangevraagd om de media te woord te staan. Zelf beweerde de magnaat dat de politie er was voor zijn bescherming. De politie nam enkele videobanden en fototoestellen van journalisten in beslag en controleerde hun papieren.

China heeft gezworen ondernemers die geen belasting betalen hard aan te pakken. Landelijke media vermoeden dat de arrestatie van Yang ook te maken heeft met de concurrerentie die de vrijhandelszone in Noord-Korea met zich meebrengt. De zone hanteert lagere lonen en, anders dan in China, is gokken er toegestaan. China schijnt boos te zijn dat Yang niet met de autoriteiten heeft overlegd over zijn aanstelling.

Noord-Korea is de laatste tijd bezig economisch te hervormen en het communistische land lonkt voorzichtig naar het kapitalisme. In dit verband is het veelzeggend dat vertegenwoordigers van de Noord-Koreaanse regering momenteel besprekingen houden met James Kelly, de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor betrekkingen met Oost-Azië.

In twee jaar tijd is het de eerste keer dat een hooggeplaatste Amerikaan met Noord-Korea overlegt.

Deel dit artikel