Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

China combineert zon, wind en batterijen, in het groot natuurlijk

Home

Vincent Dekker

Het combipark voor wind en zon in Zhangbei. © China Tech Gadget
Weblog

China is de grootste leverancier van zonnepanelen. En van windmolens. En van batterijen. Dus combineren ze daar dat alles tot het grootste energieproject ter wereld.

Opslag, ik wil opslag, roep ik al tijden. Welnu, voor mij thuis is het misschien nog niet weggelegd. Maar als de Chinezen met batterijen hetzelfde doen als ze met zonnepanelen hebben gedaan, komen die batterijen over een jaar of vijf tot tien vast wel bij me in de buurt.

In Zhangbei hebben ze een interessante samenloop van omstandigheden. Overdag schijnt er heel vaak de zon, en 's nachts waait het er flink. Dus staat er nu een groot zonnepanelenpark naast een heuvel vol windmolens. Dat vult elkaar mooi aan. Maar natuurlijk niet altijd optimaal. Soms is er geen zon én geen wind, of heel veel zon en amper wind, of omgekeerd. En die energie is er niet altijd op het moment dat zij het meeste nodig is.

Voetbalveld-batterij
Dus heeft SGCC, het elektriciteitsnetwerkbedrijf van China, BYD in de arm genomen, de grootste fabrikant van accu's voor elektrische voertuigen, en hoe dan ook een reus onder de technologiebedrijven. Samen hebben ze in Zhangbei een 'batterij' ter grootte van een voetbalveld gebouwd. Kosten: een kleine 400 miljoen euro. Voor dat geld kunnen ze dan 36 megaWattuur aan stroom opslaan, genoeg om pakweg 50.000 Nederlandse huishoudens een dag van stroom te voorzien.
Hebben we daar wat aan? In China denken ze van wel. Deze opslag verhoogt het rendement van de windmolens en zonnepanelen in Zhangbei met 5 tot 10 procent. En volgens deskundigen van Cleantechnica zal het complex in Zhangbei niet lang het grootste in zijn soort zijn. Nog dit jaar worden in China nieuwe combiparken voor wind, zon en batterijen verwacht.

Droom voor 2020
BYD staat voor Build Your Dreams. Een van die dromen van BYD, en van de Chinese overheid, is om in 2020 maar liefst 10 procent van de nationale stroomvraag te kunnen dekken met behulp van batterijen. Om dat te laten gebeuren, moet China de productie van batterijen enorm opvoeren, wat ongetwijfeld tot grote prijsverlagingen gaat leiden. En BYD is dan niet alleen meer de grootste fabrikant van kleine NiCad-batterijen en accu's voor mobieltjes, maar ook wereldleider bij trailer-batterijen voor uw en mijn wijk- en stadsopslag.

Met dank aan een tipgever uit de Chinese gouden-drakenklasse.

Twitter
Sinds een paar weken Twitter ik ook over energiezaken. U kunt me volgen via @VincentDekker4.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie