Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

China benoemt comité voor overdracht Hongkong

Home

HONGKONG (AP, Reuter) - Een dagblad in Hongkong heeft de namen bekendgemaakt van mensen die de terugkeer van de Britse kroonkolonie naar Chinees bestuur per 1 juli 1997 moeten voorbereiden.

Het door Peking benoemde 'voorbereidend comité' bestaat uit vooraanstaande persoonlijkheden uit zowel China als Hongkong, zakenlui, academici, volksvertegenwoordigers en voormalige bestuurders. Ze zullen zich buigen over de vraag hoe het komende bestuur van Hongkong er komt uit te zien, na het vertrek van de Britse gouverneur Chris Patten. In het comité zitten geen leden van de van de Democratische Partij, de grootste politieke partij van Hongkong, die China's woede heeft opgewekt door haar openlijke roep om democratie. Sommige van de Democraten zijn door Peking als subversief bestempeld.

Het comité zal weer een ander comité van 400 mensen oprichten, dat verdergaande maatregelen zal voorbereiden. Inwoners van Hongkong, die nog niet hebben besloten of ze voor 1 juli 1997 zullen emigreren of blijven, zullen met argusogen de verrichtingen van het comité volgen. Op 1 juli 1997 eindigt een pachtverdrag van 99 jaar, dat Groot-Brittannië eind vorige eeuw sloot met China.

De lijst met leden van het Voorbereidend Comité stond in de Ming Pao, een in het Chinees verschijnend dagblad dat bekend staat om zijn betrouwbare berichtgeving over China. Een van de genoemde leden, volksvertegenwoordiger Allen Lee, bevestigde dat de lijst in beginsel klopt. Het parlement van China zal naar verwachting de lijst morgen goedkeuren en het comité zal begin 1996 officieel worden benoemd.

Volgens Ming Pao bekleden veel van de comitéleden invloedrijke posities. Onder hen zijn Li Ka-shing, een van Hongkongs rijkste zakenlieden, en de filmmagnaat Sir Run Run Shaw. Op de lijst staat ook Tung Chee-hwa, een scheepsmagnaat die lid is van Pattens kabinet. Tung geldt als een kandidaat voor het leiderschap van Hongkong na het vertrek van Patten. Van zijn verkiezing in het Voorbereidend Comité was al lange tijd sprake en deskundigen verwachten dat hij als communicatiekanaal tussen de regeringen van China en Hongkong zal fungeren.

Vertegenwoordigers van Hongkong hebben 94 zetels in het Comité, tegen 56 afgevaardigden uit China, aldus de Ming Pao. Volgens advocaat Dorothy Liu, een afgevaardigde van Hongkong in het Chinese parlement, heeft Peking mensen geweerd die als te politiek of te onafhankelijk worden beschouwd.

Volksvertegenwoordiger Lee Cheuk-yan, een vakbondsleider en activist voor democratie, zei dat de samenstelling van het comité te conservatief is en een eind maakt aan de hoop dat Hongkong na 1997 een vrije regering zal hebben.

Het Chinese bewind heeft een 'witboek' uitgebracht waarin staat dat het prima gaat met de mensenrechten in China. Mensen die er anders over denken verwijt het 'witboek' een dubbele moraal, inmenging in binnenlandse aangelegenheden en 'bijbedoelingen'. Het 'witboek' meldt dat er in China veel minder mensen in de gevangenis zitten dan in westerse landen, maar heeft het niet over de talrijke executies en de strafkampen voor politieke gevangenen.

Deel dit artikel