Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Celstraf voor verkoper valse Heyboers

Home

Bezoekers tijdens de opening van de tentoonstelling Mijn Leven over kunstenaar Anton Heyboer in museum Jan van der Togt in Amstelveen. © anp

Een graficus die jarenlang vervalste etsen van kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) verkocht aan een Amsterdamse galeriehouder, moet de cel in. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de 72-jarige Robbert de B. vandaag tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Justitie had een celstraf geëist van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De B. heeft 7 jaar lang ongeveer 1000 werken verkocht aan de Anton Heyboer Winkel in Amsterdam, voor in totaal 100.000 euro. Onderzoek door justitie wees later uit dat het om vervalsingen ging. Een handschriftdeskundige zag dat de signatuur op de etsen anders is dan de handtekening die Heyboer zelf op zijn werken aanbracht.

Volgens de rechtbank heeft De B. zich 'willens en wetens' schuldig gemaakt aan oplichting omdat hij wist dat het vervalste werken waren. Daarbij presenteerde hij zich bij de galeriehouder niet onder zijn echte naam, maar als 'Bijvoet, professor in de archeologie'.

De herkomst is nog altijd onduidelijk. De B. wilde tijdens de rechtszaak niet zeggen waar hij de etsen op de kop had getikt 'omdat hij dan andere mensen in moeilijkheden zou brengen'. Op de vraag of hij de etsen zelf had vervalst, wilde hij geen antwoord geven.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel