Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Celeste Plak is trots op haar Surinaamse bloed

Home

FRED BUDDENBERG

'Ik had een jeugdtrainer die zei: Jij wordt de eerste gekleurde vrouw in het Nederlands team'

Ze heeft best wel een mooi verhaal, zegt ze zelf, en daarom vond Celeste Plak het niet vreemd dat ze vorige week veel aandacht kreeg van de media. Want het gaat snel met de pas 18-jarige volleybalster, die vandaag haar debuut maakt op het WK in Italië en de komende twee seizoenen onder contract staat bij Bergamo, een club in de Italiaanse Serie A.

Maar die twee belangrijke ijkpunten in haar nog jonge volleybalcarrière vertellen nog niet eens het hele verhaal van Plak. Want, zo zegt de dochter van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader: "Waar ik bijzonder trots op ben, is dat ik de eerste kleurling ben in de nationale vrouwenploeg. Dat zou je toch wel een mijlpaal kunnen noemen."

Plak heeft geen idee waar ze deze primeur aan te danken heeft. In de nationale mannenploeg zijn donkere spelers geen uitzondering. "Ik weet ook niet hoe het komt", zegt ze. "Er zitten weinig gekleurde vrouwen op volleybal. Ik heb eens een jeugdtrainer gehad en die zei: Jij gaat de eerste gekleurde vrouw in het Nederlands team worden. Hij kon niet geloven dat dat nog nooit eerder was gebeurd."

De Noord-Hollandse is wat je noemt een powerhitter. Met haar sprong- en slagkracht is de 1.90 meter lange Plak in staat de ballen keihard tegen de vloer te slaan. Die kracht schrijft ze toe aan het Surinaamse bloed dat door haar aderen vloeit. "Mijn vader was in 1992 wereldkampioen Thaiboksen, wat nu de K1 is. Hij is heel erg sterk. Net als mijn broer, die ook volleybalt. Het zit in mijn bloed."

In haar nog jonge sportcarrière heeft Plak veel geleerd van Jokelyn Tienstra. De oud-doelvrouw van de nationale handbalploeg, is mentor van Plak bij Sporttop, waar (ex)topsporters jonge talenten begeleiden. "Zij is een zakenmanager, die vindt dat je je zaakjes goed op orde moet hebben. Ze vindt ook dat je moet doen wat je gevoel je ingeeft. Dat zit in mij. Ik ben iemand die altijd zijn hart volgt."

En dus hoefde ze niet lang na te denken over haar volgende stap. Verscheidene buitenlandse clubs toonden interesse in Plak, maar haar keus stond snel vast. Het werd Bergamo. "Het is een club met een rijke geschiedenis, die door de jaren heen jonge speelsters heeft opgeleid tot toppers", zegt Plak. "Arrighetti heeft daar bijvoorbeeld gespeeld. En de trainer staat erom bekend dat hij goed met jonge meiden kan omgaan."

Ze heeft al wat foto's van haar nieuwe ploeggenoten gezien en de manager van Bergamo heeft haar ook een paar filmpjes over de club gesteuurd. Maar het blijft een hele stap voor een meisje uit Tuitjenhorn.

"Het is spannend om helemaal alleen te gaan", erkent Plak. "Femke en Lonneke wonen zo'n anderhalf uur verderop, maar dat is ook nog best ver. Maar als ik last van heimwee krijg, kan ik altijd skypen."

Met Femke Stoltenborg en Lonneke Sloetjes, die beiden voor het Italiaanse Ornavassa uitkomen, begint Plak vandaag aan haar eerste mondiale titelstrijd. De passer-loper, die afgelopen seizoen met Alterno kampioen van Nederland werd, is benieuwd wat erop haar afkomt. "Ik ben nieuwsgierig naar het niveau, van ons en dat van onze tegenstanders. Dit is voor ons de ultieme test om te kijken waar we staan. Zelf ga ik met plezier, passie en volledige overgave zo goed mogelijk mijn best doen."

Lees verder na de advertentie

Nederland begint het toernooi vandaag tegen Kazachstan

Het Nederlands vrouwenteam begint vandaag in Verona tegen Kazachstan aan het WK. De andere tegenstanders in groep C zijn: Thailand (morgen), de Verenigde Staten (donderdag), Rusland (zaterdag) en Mexico (zondag). Om zich te kwalificeren voor de volgende ronde moet Oranje in ieder geval bij de beste vier eindigen in deze groep. Bondscoach Gido Vermeulen is met veertien speelsters naar Italië afgereisd. Celeste Plak (18) is de jongste speelster en Manon Flier (30) is met bijna 400 interlands verreweg de meest ervaren speelster in het team. De selectie bestaat uit: Femke Stoltenborg, Laura Dijkema, Robin de Kruijf, Carlijn Jans, Yvon Beliën, Quinta Steenbergen, Celeste Plak, Anne Buijs, Lonneke Sloetjes, Quirine Oosterveld, Judith Pietersen, Manon Flier, Myrthe Schoot en Kirsten Knip.

Deel dit artikel