Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDA wil kruisje agent opnieuw verbieden

Home

Robin de Wever

© ANP

Het CDA vindt dat agenten en rechters geen zichtbare religieuze uitingen meer mogen dragen. Het ministerie van justitie is verbaasd: een dergelijke richtlijn bestaat al.

Hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes geven geen pas bij een ambtenaar, meent het partijbestuur. Het idee van de afdeling-Utrecht vindt waarschijnlijk zijn weg naar het verkiezingsprogramma, meldt het Nederlands Dagblad. CDA-leden beslissen vrijdag en zaterdag definitief over de inhoud van dat programma.

Het verbod hoeft wat de partij betreft niet te gelden voor andere ambtenaren. Volgens vicevoorzitter Janneke Beumer is de maatregel nodig om 'de neutraliteit van deze specifieke ambtenaren te waarborgen'. Voor andere ambtenaren, zoals die bij een gemeentebalie, is een neutrale uitstraling van minder groot belang.

Met verbazing ontvangen
Op het ministerie van justitie, bij politievakbond ACP en bij de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak het voorstel volgens de NOS met verbazing ontvangen. Een verbod op religieuze uitingen bestaat immers al: het ministerie legde vorig jaar in een gedragscode vast dat geloofsuitingen, tatoeages en piercings 'de neutraliteit en het gezag van de politie aantasten'.

Voor rechters is er een vergelijkbare regeling. Het CDA heeft nog niet gereageerd op de kritiek van het ministerie, de vakbond en de Vereniging voor Rechtspraak.

Onpartijdig
Beumer van de afdeling Utrecht vindt het niet opmerkelijk dat juist dit voorstel van een confessionele partij komt. 'Het gaat erom hoe de politie en de rechterlijke macht in onze samenleving de mensen goed kunnen dienen, onpartijdig', zegt ze in het Nederlands Dagblad. 'Wij denken dat dat het beste kan zonder een teken van religie.'

De discussie over religieuze uitingen van ambtenaren loopt al langer. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert riep vorig jaar op tot een verbod op religieuze uitingen bij gemeente-ambtenaren. De PVV wil een verbod op hoofddoekjes bij alle overheden en bij door de overheid gesubsidieerde organisaties.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie