Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDA: Verheerlijken van terrorisme strafbaar stellen

Home

JELLE BRANDSMA,REDACTIE POLITIEK

Het CDA wil dat het verheerlijken van terrorisme strafbaar wordt. Een voorstel daartoe van toenmalig minister Donner (justitie) in 2005 haalde geen meerderheid. CDA-leider Sybrand Buma denkt dat het nu wel kan.

"Als men op een kruitvat zit, moet men kunnen voorkomen dat de lont erin wordt gestoken." Een citaat van minister van justitie Donner in 2005. Hij wilde de verheerlijking of vergoelijking van terroristische misdrijven strafbaar stellen.

Zijn plan redde het niet. "Loze spierballentaal", klonk het uit de hoek van regeringspartij D66. Ook de andere coalitiepartner, de VVD, liet de CDA-minister vallen. Die zag een bedreiging voor het liberale principe van vrijheid van meningsuiting. CDA-leider Sybrand Buma gaat het opnieuw proberen.

"In de zomer zijn risico's aan het licht gekomen: jongeren die dreigen te radicaliseren en geweld willen toepassen. Dat begint met roepen dat geweld van IS in Irak prima is. We hadden recent de onthoofding van een Amerikaan en ook daarop was de reactie dat het mooi is: het is een daad die navolging verdient. We moeten laten zien dat de samenleving een grens stelt. Je kunt dat nu alleen aanpakken als het gaat om opruien, haatzaaien en het aanzetten tot geweld. Als je het verheerlijken van terroristische daden strafbaar maakt, pak je jongeren die op de eerste tree staan naar afreizen voor de djihad."

Behalve van Geert Wilders en mogelijk de SGP, komt er van andere partijen nog steeds geen steun? Waarom toch doorzetten?

"Andere partijen moeten eerst luisteren naar wat ik wil. De dreiging is minstens zo groot als in 2005. Als we het voorstel van destijds aanpassen gaan andere partijen mee, denk ik. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar wij hebben altijd een grens gesteld als die de vrijheid van de samenleving bedreigt."

Wat moet er anders? Juristen vonden de omschrijving van het begrip 'verheerlijking' destijds vaag.

"In Spanje en Frankrijk is het al strafbaar. Daar wordt ermee gewerkt. In 2005 ging het ook om bagatelliseren, maar ik denk dat het actiever moet: verheerlijken. Er moet ook een link zijn met terrorisme nu, een actuele dreiging. Het gaat om bijvoorbeeld het zwaaien met de vlag van IS en om tweets. Je moet ook omschrijven dat het gaat om daden van organisaties die als terroristisch worden aangemerkt."

Inlichtingendiensten moeten weten wat er gebeurt. Weet je nog wat er leeft als je uitingen verbiedt?

"Het gaat niet om scholieren die wat roepen op internet. Het Openbaar Ministerie moet zich richten op mensen van wie een dreiging uitgaat. Je kunt ze bijna aanwijzen. De dreiging van IS is te groot om niets te doen. De djihad-reizen zijn nieuw, die hadden we in 2005 nog niet. Ik vraag het kabinet om het initiatief te nemen, maar anders wil ik het doen en ik vraag andere partijen mee te denken over hoe wij dit kunnen realiseren."

Lees verder na de advertentie

'Huidige wet voldoet'

Minister Opstelten van veiligheid en justitie zei gisteren dat de huidige wet voldoende biedt om mensen die juichen over het optreden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) aan te pakken. Ook de fracties van VVD, PvdA en SP denken er zo over. "We moeten niet elke recalcitrante puber die een keer een tweet stuurt oppakken", zei VVD'er Klaas Dijkhoff. "Het is beter dat het openlijk gebeurt, dan dat het ondergronds gaat", reageerde Jeroen Recourt van de PvdA. D66 is beducht voor de inperking van de vrijheid van meningsuiting.

Deel dit artikel