Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDA-prominent Aantjes stemt uit protest ChristenUnie

Home

Van onze verslaggeefster

Zolang het CDA de deur naar regeren met de PVV openhoudt, stemt CDA-prominent Willem Aantjes op de ChristenUnie en niet op het CDA. Aantjes vindt dat zijn partij samenwerking met de PVV hoort uit te sluiten. „Het belangrijkste punt is dat die partij ondemocratisch is”, motiveert Aantjes.

Hij wil graag dat de kwestie volgende week tijdens het CDA-congres aan de orde komt. Hij vindt dat de partij vóór de verkiezingen moet aangeven niet met Wilders in zee te gaan vanwege de manier waarop die partij is georganiseerd: „De partij heeft geen leden, Wilders is aan niemand verantwoording verschuldigd en niemand kan hem ter verantwoording roepen.”

Het CDA stelt dat samenwerking met de PVV heel moeilijk ligt, vanwege de grote inhoudelijke afstand tussen beide partijen. Maar principieel wil het CDA geen blokkades opwerpen, omdat de PVV democratisch gekozen is. Dat argument zegt Aantjes niks: „Elke partij die in het parlement is vertegenwoordigd, is democratisch gekozen.” Voor hem telt ook dat de opvattingen van de PVV over de islam hem tegenstaan. Maar doorslaggevend is dat niet, principieel evenmin. In coalitieonderhandelingen kan altijd nog blijken hoe hard de standpunten van de PVV precies zijn. Aantjes is en blijft lid van het CDA en zou er ook het liefst op stemmen. In de ChristenUnie ziet hij voorlopig een geschikt alternatief. Haar christelijk-sociale programma spreekt hem aan. De medisch-ethische standpunten deelt hij niet. „Maar dat was dertig jaar geleden precies hetzelfde.”

Zijn keuze valt niet op ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet, maar op fractieleider Arie Slob. Hij vindt dat Slob, zonder gebrek aan loyaliteit voor het kabinet, toch zijn eigen koers heeft weten te varen.

Deel dit artikel