Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDA homovriendelijk

Home

D66 was de eerste grotere politieke partij met een vrouw als lijsttrekker. Els Borst werd ook de eerste vrouwelijke vice-premier, samen met Annemarie Jorritsma. Nu is D66, hoewel niet meer zo groot op dit moment, de eerste partij met een verklaarde homo, Boris Dittrich, als politiek leider.

Zo spelen de democraten in de culturele sfeer een voortrekkersrol. Er waren veel eerder homo's met een vooraanstaande positie in de politiek, maar die hielden hun seksuele geaardheid verborgen, soms angstvallig, soms omdat ze er niet zo te koop mee wilden lopen.

Voorbeelden van die laatste categorie waren Ien Dales van de PvdA en Peter Lankhorst van de PPR, één van de voorlopers van GroenLinks. Zij traden op in de jaren tachtig en negentig. De enige die destijds openlijk voor haar geaardheid uitkwam, was het kamerlid Evelien Eshuis van de CPN. Zij droeg direct na haar aantreden in 1982 al een roze driehoekje op haar kleding.

In die jaren vroeg deze krant aan Schelto Patijn, die als kamerlid burgemeestersposten regelde voor zijn PvdA-partijgenoten, of de seksuele geaardheid (zo al bekend) een rol speelde in het benoemingenbeleid van de minister van binnenlandse zaken. Patijn zei dat hij homoseksuele kandidaten afraadde te solliciteren naar een gemeente waar homoseksualiteit gevoelig lag, meestal op het platteland. Hij vond deze lijn praktisch en wijs. Je zette toch ook geen geheide protestant in een roomse gemeente. Daar werd niemand gelukkig van. Het waren afwegingen waarvan de buitenwereld onkundig bleef.

De kentering naar openheid over homo's in de politiek kwam na 1994, het jaar waarin de paarse coalitie aantrad en PvdA, D66 en VVD het initiatief namen om het burgerlijk huwelijk open te breken voor homoseksuelen.

Dittrich behoorde tot de eersten die zichzelf als homo afficheerden, bewust om een voorbeeldfunctie te kunnen spelen. Tot deze voortrekkers behoorden ook Anne Lize van der Stoel van de VVD, Peter Rehwinkel van de PvdA en Ries Smits van het CDA. Nu valt er gemakkelijk een lijstje te maken van

De tien bekendste, verklaarde homo's in de Nederlandse politiek:

1 Evelien Eshuis (CPN)

2 Boris Dittrich (D66)

3 Peter Rehwinkel (PvdA)

4 Pim Fortuyn (LPF)

5 Joop Wijn (CDA)

6 Gerda Verburg (CDA)

7 Clemens Cornielje (VVD)

8 Anne Lize van der Stoel (VVD)

9 Ries Smits (CDA)

10 Ger Koopmans (CDA)

Het opvallendste aan het lijstje is misschien wel het relatief grote aantal christen-democraten. Er heeft zich binnen die partij tamelijk ongemerkt een revolutie voltrokken. Bij de totstandkoming van het CDA in 1980 hielden de homo's in de gelederen zich nog angstvallig schuil. Nu keek Rehwinkel 'met enige jaloezie' naar het CDA en ook de VVD, toen hij zich vorig jaar november van de PvdA-kandidatenlijst terugtrok wegens zijn lage plaats.

Hij vond dat hij als lid van een minderheidsgroepering een hogere plek had verdiend. CDA en VVD hadden dat, vond hij, beter begrepen met nogal wat openlijke homo's op hoge posities. Bij de PvdA bleef alleen José Smits achter, die dan ook prompt in Het Parool liet weten: ,,Ik ben lesbisch”.

Alle ogen waren de afgelopen week gericht op de buik van Femke Halsema, maar zij is lang niet de eerste vrouw die tijdens haar kamerlidmaatschap zwanger raakte. Opvallend is dat de gezinspartij het CDA in dit rijtje juist laag scoort.

De tien bekendste zwangere kamerleden ooit:

1 André van Es (GroenLinks)

2 Ank Bijleveld (CDA)

3 Femke Halsema (GroenLinks)

4 Bibi de Vries (VVD)

5 Jet Bussemaker (PvdA)

6 Artie Schimmel (D66)

7 Sharon Dijksma (PvdA)

8 Ina Brouwer (GroenLinks)

9 Arda Gerkens (SP)

10 Mariëtte Hamer (PvdA)

Reacties? parlement@trouw.nl

Deel dit artikel