Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDA'ers hopen met 'standvastig' verhaal kiezers te trekken

Home

Sybrand Buma bij het partijcongres van het CDA. © anp
partijcongres

Achterin het congrescentrum in Barneveld staan honderden dozen met campagnemateriaal. Er zitten onder meer folders, posters en vlaggetjes in. Ad Kielen (70) uit Maasdriel, neemt een paar pakketten mee, ook voor andere afdelingen in de Bommelerwaard. "Als wij geen posters plakken", zegt hij, "zijn wij de helft van de stemmen kwijt."

Kielen voert al jaren campagnes en heeft daarom een goudkleurig CDA-speldje op zijn jasje. Het CDA is veruit de grootste partij in zijn regio. Hij gelooft, behalve in posters, in de persoonlijke benadering. Wat hij zegt als hij in zijn groene jas op de markt staat hangt af van wie hij tegenkomt. "Want ik ken bijna iedereen." Maar meestal gaat het over 'stabiliteit'. "Je weet wat je hebt aan het CDA", zeg ik dan, want heb jij Buma rare dingen horen zeggen?"

Het CDA stelde zaterdag in Barneveld het verkiezingsprogramma vast. Partijleider Sybrand Buma moedigt daar mensen als Kielen aan er extra tegenaan te gaan. "Samen gaan wij bouwen aan een land dat wij door willen geven", zegt hij.

Lees verder na de advertentie

Regeren

In 2012 belandde het CDA op een dieptepunt van dertien zetels in de Tweede Kamer en in de oppositie. Het kunnen op de verkiezingsdag in maart alleen maar meer worden, zo is de stemming in Barneveld en er wordt rekening mee gehouden dat het CDA weer gaat regeren.

Buma vindt 15 maart 'een dag waarna verandering mogelijk is'. Hij wil verzet 'tegen polarisatie en individualisme'. Nederland is ondanks de welvaart een bezorgd land geworden, signaleert hij. "Mensen voelen zich niet meer beschermd tegen grote veranderingen en bedreigingen van deze tijd. De lusten en de lasten zijn niet eerlijk verdeeld. De sterkste schouders ontlopen te vaak de zwaarste lasten."

Sybrand Buma en Eelco Brinkman. © anp

Luisteren

De Groningse Anne Kuik (29) is kandidaat voor de Tweede Kamer (op nummer 11). Zij gelooft niet in folderen. "Ik heb liever met tien mensen een goed gesprek dan dat ik bij honderd mensen een flyer in de hand duw. Want het gaat op campagne niet alleen om zenden, maar ook om luisteren naar wat mensen mij te vertellen hebben." Als zij wel praat, zegt zij, gaat het over onder meer onzekere banen met flexcontracten, over 'doorgeslagen individualisering' en natuurlijk over de problemen die Groningen ondervindt met gasboringen.

Uit Leiden zijn Ralph Severens (28) en Steef Akerboom  (36) op het congres. In hun studentenstad is het CDA niet populair. Het CDA is 'degelijk', vertellen zij de kiezers. "De partij is standvastig, houdt niet van schelden en heeft ervaring met besturen." Ook deze jonge christendemocraten hebben twijfels over posters en folders. "Wij hebben afgelopen week ook nog vergaderd over of wij 300 euro uitgeven aan een advertentie in de krant of aan Facebook die ons bericht pusht."

In Leiden hoeft het plakken van posters sowieso niet meer, het is door de gemeente vervangen door elektronische reclameborden. Wel jammer, concluderen Severens en Akerboom, want dat klusje was altijd goed voor de teamgeest.

Deel dit artikel