Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDA en PvdA achter alcoholboete voor jongeren

Home

ANP

©Thinkstock

CDA en PvdA steunen onder voorwaarde het kabinetsvoorstel om tieners onder de 16 jaar met alcohol in hun bezit te beboeten. Ze willen echter niet dat een jongere die in de winkel alcohol koopt wordt beboet, een lot dat wel de jeugdige wacht die in een horecagelegenheid met alcohol wordt aangetroffen.

Volgens de partijen kan een kroegbaas niet alles in de gaten houden en moet in dit soort gevallen de verantwoordelijkheid bij de jongeren zelf liggen. Een nog geen 16-jarige die alcohol koopt, is in de winkel niet strafbaar. De winkelier die de alcohol verkoopt blijft verantwoordelijk, maar eenmaal buiten is de tiener wel weer strafbaar, aldus CDA en PvdA. Ook de ChristenUnie noemde het woensdag bij het debat in de Tweede Kamer over aanpassing van de drank- en horecawet winst dat de supermarkt de eigen verantwoordelijkheid houdt.

Het kabinet wil tieners met alcohol in hun bezit in alle openbare ruimtes voortaan bestraffen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei zich zorgen te maken over het overmatig alcoholgebruik van jongeren. Zij wil dat terugdringen.

Deel dit artikel