Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CDA-commissie buigt zich over verkiezingsnederlaag

Home

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma samen met Mona Keijzer op de verkiezingsavond van het CDA. © anp

Een partijcommissie gaat onderzoek doen naar de nederlaag van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen. De precieze opdracht en de samenstelling van de commissie worden volgende week bepaald.

Het CDA-partijbestuur heeft dat maandagavond besloten tijdens een beraad in Utrecht over de verkiezingsuitslag van vorige week. Het CDA verloor daarbij 8 van de 21 zetels.

Frissen
Het is volgens een woordvoerder niet de bedoeling dat de evaluatie het karakter krijgt van het onderzoek dat in 2010 onder leiding van Leon Frissen, voormalig commissaris van de koningin in Limburg, is gedaan. Die boog zich na de neergang bij de verkiezingen in juni van dat jaar over de vraag welke factoren van invloed waren geweest op recente verkiezingsnederlagen en hoe de christendemocratie versterkt kon worden.

In het partijbestuur zijn maandagavond verder 'de zorgen en teleurstelling' over de uitslag gedeeld. Volgens de woordvoerder zijn de bestuursleden unaniem in hun steun voor partijleider Sybrand Buma die met de Tweede Kamerfractie de koers bepaalt in de kabinetsformatie. Verscheidene CDA'ers hebben na de verkiezingsnederlaag laten weten dat wat hen betreft hun partij beter niet in een nieuw kabinet kan plaatsnemen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie