Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

CD-ROMS

Home

SYBE I. RISPENS

'Ga liggen met het gezicht naar de grond. Kijk nooit direct in de eerste lichtflits van het explosiecentrum. Het kan zijn dat u tijdelijke of blijvende blindheid oploopt. Kom niet overeind voordat de schokgolf arriveert...'

Deze tekst en nog een waslijst met andere instructies krijgen de duizenden soldaten ingetoeterd die na de oorlog van dichtbij een atoombom de lucht in zien gaan. Dezelfde tekst krijgt ook iedereen te horen die de indrukwekkende, maar niet altijd even diepgravende cd-rom Critical mass aanklikt.

Het verhaal van de Amerikaanse inspanningen om de atoombom te maken wordt grotendeels verteld in de vorm van documentaire-achtige fragmenten. Het hoe en waarom van het Manhattan-project wordt in enkele filmpjes uit de doeken gedaan, evenals de biografie van de vier belangrijkste wetenschappers van het project: Robert Oppenheimer, Richard Feynman, Enrico Fermi en Niels Bohr. De piekfijn gemaakte voorstellingen, die elk paar minuten duren, maken nieuwsgierig naar méér.

Een van de beste elementen van Critical mass is de driedimensionale reconstructie van het streng geheime ontwikkelstation Los Alamos in New Mexico. Je staat als het ware midden in het geïmproviseerde hightech dorp in de woestijn, waarbij je vanuit verschillende standpunten vrij kunt rondkijken.

Na wat rondsnuffelen in 'het archief' gaan de handen jeuken om van alles te gaan opzoeken in, jawel, een goed boek. Van alle inhoudelijke beperkingen is het vooral storend dat de makers van Critical mass nergens vraagtekens zetten bij de noodzaak van de atoombom. Dat de bom gebruikt moest worden om Japan tot overgave te dwingen is door historici al vaak weerlegd, maar daarvan is op de cd geen spoor terug te vinden.

Wel komt de Hongaarse geleerde Leo Szilard, die in 1939 samen met Albert Einstein opriep tot de ontwikkeling van de bom, er als een miezerig mannetje vanaf. Is dat misschien omdat hij nog tijdens de oorlog hemel en aarde heeft bewogen om het ding niet te gebruiken?

Dit neemt niet weg dat Critical mass erg veel moois heeft te bieden. Zo staat er nog een prachtig interview met de geniale natuurkundige Feynman op en valt er een schat aan uniek historisch geluids-, foto- en filmmateriaal te bewonderen.

Slissende vulkanen

Als je vulkanologen vraagt naar de risico's van hun werk, zullen ze steevast antwoorden dat het ongevaarlijk is. Met moderne techniek is het gevaar goed te meten, hoor je dan. Toch komen er nogal eens wetenschappers op een vulkaan om het leven. Zo kwamen in 1993 zes onderzoekers aan hun einde op de Colombiaanse Galeras, omdat de rommelende berg plotseling uitbarstte. Geen enkel apparaat had de klap zien aankomen.

De Amerikaanse fotograaf Roger Ressmeyer heeft voor het maandblad National geographic anderhalf jaar lang een speurtocht langs 's werelds beruchtste vulkanen gemaakt. Daarbij heeft hij schitterende foto's geschoten, waarvan er aardig wat op de cd Volcanoes: life on the edge terecht zijn gekomen.

Er zijn drie manieren om de afbeeldingen te bekijken. Je kunt je door Ressmeyer laten meenemen, waarbij hij het verhaal om een fotoserie heen vertelt en de deskundigen die hij heeft ontmoet aan het woord laat.

Ook is er de mogelijkheid om voor een verhaallijn te kiezen waarbij de achtergronden en geschiedenis van een bepaalde vulkaan worden verteld. En dan is er nog de optie om de foto's stuk voor stuk te bekijken, net als in een diashow.

Er is ook een uitgebreid vulkanologisch archief op de cd gezet. Zoek iets over 'lava' of 'zwavel' en er verschijnt een redelijk uitgebreide definitie op het scherm. Soms zit er ook een geluidsfragment bij, waarin een beroemd vulkanoloog toelichting geeft op de term.

Wat na een tijdje nogal op de zenuwen gaat werken, is de lichte sensatietoon waarmee de verhalen worden verteld. Daarbij ga je je als toeschouwer een soort ramptoerist voelen, die van de ene knallende catastrofe naar de andere klikt.

Het paradoxale effect daarvan is dat de cd er minder interessant van wordt dan hij eigenlijk is. Dat komt omdat de meeste vulkaanuitbarstingen eenvoudigweg niet zo dramatisch zijn als de commentaarstem ons wil wijsmaken. Zo worden de boeiende gedeelten van Volcanoes, waarbij de lijken je om zo te zeggen niet om de oren vliegen, een beetje verknoeid.

Wat ook beter had gemogen is de geluidskwaliteit.

Niet alleen de commentaarstem van actrice Helen Mirren, ook de rommelende vulkanen lijken een beetje te slissen. Dat neemt niet weg dat veel foto's op de cd zo mooi zijn, dat je ze graag op glossy papier en met een mooie kaft eromheen in de hand zou willen houden.

Deel dit artikel