Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Catalonië verbiedt stierengevechten

Home

Van onze redactie buitenland

amsterdam – - Stierengevechten mogen niet meer in Catalonië. Gisteren stemde het Catalaanse parlement voor een wet die dit verbiedt. Het is de eerste regio op het Spaanse vasteland die een einde maakt aan een eeuwenlang gebruik. De Canarische eilanden deden dat al in 1991.

In het parlement waren er 68 stemmen voor het verbod en 55 tegen, met negen onthoudingen. Parlementsleden stemden niet langs partijlijnen, maar naar geweten. „Sommige tradities kunnen niet eeuwig blijven bestaan”, zei Josep Rull van de Catalaanse nationalistische partij. Hij is blij dat het mishandelen van stieren nu bij wet wordt verboden en hoopt dat de rest van Spanje volgt.

Dierenrechtenorganisatie Prou! (Genoeg!) had 180.000 handtekeningen verzameld en daarmee de stemming in het parlement afgedwongen. Officieel ging het debat de laatste maanden over dierenrechten, maar tegenstanders van de wet geloven dat nationalistische Catalanen het verbod aangrijpen om zich af te zetten tegen de nationale regering en de rest van Spanje, waar stierenvechten populairder is. In Barcelona worden per jaar nog maar zo’n twintig gevechten gehouden, in Madrid zijn dat er meer dan driehonderd. Catalonië strijdt al jaren voor meer onafhankelijkheid.

Steeds meer Spanjaarden keren zich vanwege het dierenleed tegen het stierenvechten. Tijdens de gevechten moeten één of meerdere mannen binnen twintig minuten een stier doden. Liefhebbers noemen het een culturele en kunstzinnige uiting waarbij de menselijke superioriteit over het dier en de dood wordt getoond. Stierenvechters worden door deze groep aanbeden en verdienen soms als topvoetballers. Tegenstanders vinden het moreel verwerpelijk om dieren te doden ter vermaak. Zij hekelen de lange doodsstrijd van de dieren, die meestal al verzwakt de arena betreden.

Het verbod wordt pas in 2012 van kracht, om schadeclaims van de stierenvecht-branche te voorkomen.

Lees verder na de advertentie
(Trouw) © EPA
Voorstanders (boven) en tegenstanders van de wet hadden zich gisteren buiten het Catalaanse parlement verzameld om de volksvertegenwoordigers nog een laatste keer te overtuigen. (FOTO'S ANP)

Deel dit artikel