Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Cartoonrelletje overschaduwt grote kunstbeurs in Duitsland

Home

Robin de Wever

Kunstwerken in een museum in Kassel. © epa

Het stof van de vorige Duitse cartooncontroverse is nog maar net neer gedaald en de volgende dient zich al aan. Wonden Duitse rooms-katholieken zich vorige maand nog op over een satirische verbeelding van een incontinente paus, nu leidt een cartoon over een gekruisigde Jezus tot boze reacties.

'Hé... jij... ik heb je moeder geneukt', roept God vanuit de hemel naar Jezus Christus, terwijl die aan het kruis hangt.

De prent van cartoonist Mario Lars, aangebracht op een buitenwand van het spotprentenmuseum Caricatura in het Kassel (tussen Dortmund en Leipzig), kleineert volgens een lokale geestelijke van de luthers-evangelische kerk 'de kern van het christelijk geloof'.

Ze kreeg de afgelopen dagen bijval van andere kerkleiders in de regio. Museumdirecteur haalt er zijn schouders over op. Spotprenten kunnen nu eenmaal aanstootgevend zijn, verklaart hij in de regionale krant NHA. 'We kunnen niet bij iedere klacht prenten gaan verwijderen.'

Klein grapje, veel commotie
Wat cartoonist Mario Lars betreft kan de kerk zich hier beter niets van aantrekken en zich met belangrijker zaken gaan bezighouden. 'Het is maar een grapje. Zo veel commotie over zo'n kleine grap is niet goed voor de kerk.' De cartoon was volgens Lars allerminst kwetsend bedoeld.

Caricatura's timing is opmerkelijk: in Kassel vindt momenteel de kunstbeurs dOCUMENTA, het grootste kunstevenement ter wereld, plaats. Lars' creatie is daar geen onderdeel van. Maar, zo merkt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op, de tekening 'gaat wel met alle krantenkoppen aan de haal'.

Het satirische blad Titanic wekte vorige maand de toorn van het Vaticaan toen het op de voor- en achterkant een afbeelding publiceerde van Benedictus XVI met een vlek in zijn gewaad. 'Het lek is gevonden!', kopte Titanic, verwijzend naar de recente stroom onthullingen vanuit het Vaticaan. Het Vaticaan liet de verspreiding van de editie verbieden.

Klik hier om de omstreden cartoon van Mario Lars te bekijken.

Lees verder na de advertentie

 
Zo veel commotie over zo'n kleine grap is niet goed voor de kerk.
Cartoonist Mario Lars

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie