Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Carisma-actie is mogelijk in strijd met Wet op kansspelen

Home

Van onze redactie economie BORN - Justitie kijkt met argusogen naar de achter talloze ramen geplakte advertentie van de Mitsubishi Carisma. Volgens het openbaar ministerie wordt met de campagne voor het automerk mogelijk de Wet op de kansspelen overtreden.

De in het Nederlandse Born geproduceerde Carisma was de eerste twee jaar van zijn bestaan niet bijster populair bij het publiek. Gratis willen velen de bijna 36 000 gulden kostende auto echter wel hebben, zo blijkt uit de rode golf van uitgeknipte dagbladadvertenties in het straatbeeld. Mitsubishi stelt tachtig voertuigen ter beschikking, te verdelen onder de mensen die de paginagrote advertentie zichtbaar hebben opgehangen.

Een notaris ging al voor de start van de advertentiecampagne het land in om de adressen van potentiële gelukkigen te noteren. Het gezin dat geregistreerd staat en nu ook de advertentie voor het raam heeft gehangen, valt in de prijzen. De geregistreerde onwetenden die ervoor kozen om niet mee te doen aan gratis promotie van het automerk, vallen buiten de boot. De voor hem of haar bestemde auto gaat gewoon in de verkoop. De sweepstake-code heet dat in marketingjargon.

Volgens Justitie is de actie in formele zin een kansspel. Wel geeft ze toe dat de Wet op de kansspelen dient om gokverslaving tegen te gaan, en dat is hier niet van toepassing.

De advertenties stonden in alle landelijke en regionale kranten. André van Duin begeleidt de actie in reclamespotjes op televisie. Het aantal uit te delen auto's houdt verband met het tachtigjarig bestaan van Mitsubishi.

Deel dit artikel