Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Cargo succesvol gekoppeld aan ruimtestation ISS

Home

De Russische ruimtecargo Progress-55 heeft zich woensdagavond om 23.14 uur Nederlandse tijd succesvol vastgeklonken aan het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA via Twitter gemeld.

Het onbemande ruimteschip Progress was zo'n 6 uur daarvoor met behulp van een Sojoez-draagraket gelanceerd vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan. Na vier baantjes rond de aarde, waarbij de 'achtervolging' van de Progress op het ISS duidelijk te zien was, koppelde de ruimtecargo zich boven de westkust van Peru vast aan de Russische Pirs-module van het ISS.

De nieuwe Progress heeft een kleine 3 ton aan goederen bij zich voor de zes bemanningsleden van het ISS. Het gaat onder meer om brandstof, voedsel, water, wetenschappelijke uitrusting, kleren, en persoonlijke spullen zoals brieven en geschenken.

Expressweg
Het is de 55ste keer dat een Russische Progress het ISS bevoorraadt. De Russische trips naar het ISS duurden vroeger twee dagen, maar tegenwoordig wordt steeds gekozen voor de 'expressweg' van enkele uren tussen lancering en koppeling.

Op 14 april lanceert de Amerikaanse raketbouwer SpaceX van op Cape Canaveral in Florida een commerciële cargo naar het ruimtestation.

Deel dit artikel